SKŁADNIKI:
Ciasto
- 125 g masła, pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa i piana z białek
- 5 jajek
- 650 g mleka
- 1000 g twarogu, w wiadereczku
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
- 120 g oleju,
- 1 szczypta soli
Wykonanie w thermomix:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 10 s/obr. 10. Przesypujemy do miseczki.
- Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy interwał / 1 minuta.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
- Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
- Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy 2 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
- Do czystego i co najważniejsze suchego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy 3 minty/obr. 3. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
- Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Wykonanie tradycyjne:
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
- Do blendera wsypujemy cukier i mielimy. Przesypujemy do miseczki.
- Do misy miksera wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Na koniec je zagniatając.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
- Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
- Do misy miksera wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
- Do czystej i co najważniejsze suchej misy miksera wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
- Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.