SERNIK Z ROSĄ

SERNIK Z ROSĄ

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa i piana z białek

  • 5 jajek
  • 650 g mleka
  • 1000 g twarogu, w wiadereczku
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
  • 120 g oleju,
  • 1 szczypta soli
Wykonanie w thermomix:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 10 s/obr. 10. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy interwał / 1 minuta.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy 2 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystego i co najważniejsze suchego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy 3 minty/obr. 3. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Wykonanie tradycyjne:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do blendera wsypujemy cukier i mielimy. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do misy miksera wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Na koniec je zagniatając.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do misy miksera wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystej i co najważniejsze suchej misy miksera wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top