SERNIK Z ROSĄ

SERNIK Z ROSĄ

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa i piana z białek

  • 5 jajek
  • 650 g mleka
  • 1000 g twarogu, w wiadereczku
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
  • 120 g oleju,
  • 1 szczypta soli
Wykonanie w thermomix:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 10 s/obr. 10. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy interwał / 1 minuta.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy 2 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystego i co najważniejsze suchego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy 3 minty/obr. 3. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Wykonanie tradycyjne:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do blendera wsypujemy cukier i mielimy. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do misy miksera wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Na koniec je zagniatając.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do misy miksera wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystej i co najważniejsze suchej misy miksera wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top