SERNIK Z ROSĄ

SERNIK Z ROSĄ

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 125 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa i piana z białek

  • 5 jajek
  • 650 g mleka
  • 1000 g twarogu, w wiadereczku
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, w proszku
  • 120 g oleju,
  • 1 szczypta soli
Wykonanie w thermomix:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy 10 s/obr. 10. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy interwał / 1 minuta.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy 2 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystego i co najważniejsze suchego naczynia miksującego zakładamy motylek. Wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy 3 minty/obr. 3. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

Wykonanie tradycyjne:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem, odstawiamy.
  2. Do blendera wsypujemy cukier i mielimy. Przesypujemy do miseczki.
  3. Do misy miksera wkładamy masło, cukier, jajko, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia – wyrabiamy ciasto. Na koniec je zagniatając.
  4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Placka przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Odstawiamy.
  5. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
  6. Do misy miksera wkładamy żółtka, twaróg, cukier, budynie, mleko i olej, miksujemy. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C). Masa jest rzadka.
  7. Do czystej i co najważniejsze suchej misy miksera wlewamy białka, dodajemy sól, ubijamy. W połowie ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. (wcześniej przygotowany)
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pianę z białek przekładamy na ciasto, pieczemy kolejne 10 min (180°C).
  9. Studzimy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top