ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Idealna propozycja na podwieczorek, lub na przekąskę na piknik, spacer lub do pracy czy szkolnej śniadaniówki.

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 40 g cukru
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 10 g cukru, 80 g masła i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, wymieszać 5 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 50 g masła, roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować stopionym masłem, następnie równomiernie posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.


#tradycyjnie: Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać 10 g cukru, drożdże, wymieszać odstawić aż drożdże wyrosną.
Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić, masło 80g (roztopione). Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
.Do blendera włożyć czekoladę, rozdrobnić. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, chwile zblendnować lub wymieszać łyżką. Doodać masło 50g i wymieszać do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię ciasta równomiernie posmarować rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao, masłem. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top