Idealna propozycja na podwieczorek, lub na przekąskę na piknik, spacer lub do pracy czy szkolnej śniadaniówki.

Składniki:
- 300 g mleka
- 40 g cukru
- 130 g masła, pokrojonego na kawałki
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- olej, do natłuszczenia miski
- 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 10 g cukru, 80 g masła i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, wymieszać 5 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 50 g masła, roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować stopionym masłem, następnie równomiernie posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
#tradycyjnie: Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać 10 g cukru, drożdże, wymieszać odstawić aż drożdże wyrosną.
Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić, masło 80g (roztopione). Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
.Do blendera włożyć czekoladę, rozdrobnić. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, chwile zblendnować lub wymieszać łyżką. Doodać masło 50g i wymieszać do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię ciasta równomiernie posmarować rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao, masłem. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć
Nie ma napisane jak dlugo piec