ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Idealna propozycja na podwieczorek, lub na przekąskę na piknik, spacer lub do pracy czy szkolnej śniadaniówki.

Składniki:

  • 300 g mleka
  • 40 g cukru
  • 130 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 szczypta soli
  • olej, do natłuszczenia miski
  • 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 35 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać 10 g cukru, 80 g masła i drożdże, podgrzewać 5 min/37°C/obr. 1.
  2. Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić 3 min/. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, wymieszać 5 s/obr. 3. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 50 g masła, roztopić 3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Za pomocą pędzelka całą powierzchnię ciasta posmarować stopionym masłem, następnie równomiernie posypać rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze przeciętą stroną do góry, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.


#tradycyjnie: Do naczynia wlać ciepłe mleko, dodać 10 g cukru, drożdże, wymieszać odstawić aż drożdże wyrosną.
Dodać pozostałe 30g cukru, mąkę i sól, wyrobić, masło 80g (roztopione). Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
.Do blendera włożyć czekoladę, rozdrobnić. Dodać cukier trzcinowy, kakao i cynamon, chwile zblendnować lub wymieszać łyżką. Doodać masło 50g i wymieszać do połączenia składników.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (spód), odstawić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię ciasta równomiernie posmarować rozdrobnioną wcześniej czekoladą z cukrem i kakao, masłem. Zwinąć ciasno roladę, zaczynając od jednego z dłuższych boków, następnie pokroić na 12 kawałków (dł. ok. 5 cm). Ślimaczki ułożyć

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top