
ista składników :
• 25 g galaretki cytrynowej, w proszku, słodzonej
• 400 ml wody
• 25 g galaretki pomarańczowej, w proszku, słodzonej
• 25 g galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej
• 25 g galaretki agrestowej, w proszku, słodzonej
• 120 g mleka
• 50g cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• 20 g żelatyny w proszku
•600 ml śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej warto kupić taka z dobrym składem
• garść ulubionych owoców
#thermomix :
1️⃣Do naczynia miksującego wsypać galaretkę cytrynową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia.
2️⃣Do naczynia miksującego wsypać galaretkę pomarańczową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
3️⃣Do naczynia miksującego wsypać galaretkę truskawkową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia. W tym czasie przygotować kolejny smak galaretki.
4️⃣Do naczynia miksującego wsypać galaretkę agrestową, dodać 100 g wody, gotować 3 min/100°C/obr. 2. Przelać do pojemnika, odstawić na 15 min do ostudzenia.
Ostudzone galaretki odstawić do lodówki na 2 godz., aby stężały.
Stężałe galaretki pokroić w ok. 1 cm kostkę, odstawić.
Umyć naczynie miksujące.
5️⃣Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać 3 min 30 s/90°C/obr. 3. Przelać do miseczki, odstawić do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Puste naczynie miksujące odstawić do lodówki na 10 min, następnie ponownie umieścić je w obudowie.
6️⃣Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki, do uzyskania lekko zgęstniałej konsystencji/obr. 3. (Ok.4 minuty)
7️⃣Dwie czubate łyżki ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny jeśli stwardniała można lekko ja podgrzać, wymieszać do połączenia składników.
8️⃣Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać 15 s/obr. 2.5. Zdjąć motylek. 2-3 łyżki pokrojonych wcześniej galaretek odłożyć do dekoracji, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać pozostałą ilość pokrojonych galaretek, dokładnie wymieszać kopystką.
Odstawić do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować odłożoną galaretka i ulubionymi owocami
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Wykonanie tradycyjne:
1. Galaretki 25g każdy smak rozpuścić w osobnej miseczce w 100 ml wody. Zostawić do ostudzenia ma 15 min i wlozyc potem do lodówki.
2. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i żelatynę, podgrzewać chwilke na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Przelać do miseczki, odstawić do lekkiego ostudzenia.
3. do czystego i suchego midy miksera wlać śmietanę, ubijać do uzyskania zgęstniałej konsystencji.
4. Dwie czubate łyżki ubitej śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny (jeśli stwardniała można lekko ja podgrzać )wymieszać do połączenia składników.
5. Do ubitej śmietany dodawać powoli żelatynę i miksować ma najmniejszych obrotach do momentu spania całej żelatyny. 2-3 łyżki pokrojonych wcześniej galaretek odłożyć do dekoracji, odstawić.
Do śmietany dodać pozostałą ilość pokrojonych galaretek, dokładnie wymieszac łyżka. Przełożyć do tortownicy.
Odstawić do lodówki na 4-5 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować odłożoną galaretka i ulubionymi owocami
super deser!