
wspomagamy się w walce z choróbskami….
Składniki: jarmuż 25g
ananas świeży 300g
cytryna (sok) 25g
100g wody
Wszystko zmiksować w blenderze lub w thermomixie 15 sek/obr.10
JARMUŻ jest: niskokaloryczny – w 100 g liści znajduje się tylko 29
Pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu, dzięki czemu dba o serce i zdrowy układ krążenia.
ma też dużo wapnia – w 100 g zawiera go ponad 150 mg, czyli więcej niż mleko krowie.
Jest naturalnym środkiem, który oczyszcza organizm z toksyn.
świetnym źródłem witaminy C, K i A.
zawiera wiele cennych flawonoidów i karotenoidów, przez co pomaga chronić naszą siatkówkę i soczewkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
zawiera ponad 45 różnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników.
ma silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
jest bogaty w substancje odżywcze. Zawiera wiele cennych mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm
ANANASbogate źródło witamin i składników mineralnych. Wśród nich m.in. witamina A, C, B1, B2, B6, PP a także kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo, fosfor.
Duża zawartość witaminy C w owocu sprawia, że jest on świetnym wspomagaczem układu odpornościowego.
Wykazuje on także działanie antyoksydacyjne – jego spożycie ma wpływ na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie.
obniżania wysoki poziomu glukozy we krwi.
Duża zawartość wody w miąższu ananasa nie tylko gasi pragnienie, ale także pozwala na szybką detoksykację i nawodnienie organizmu .
Reguluje pracę jelit poprzez zawarty w nim błonnik pokarmowy
posiada unikalne enzymy m.in. bromelinę, która wykazują silne działanie proteolityczne.
Ciekawostka
ananas jako roślinę uprawną można wyhodować w domu w doniczce. Wystarczy z korony usunąć liście. Po paru dniach tak przygotowaną „sadzonkę” można włożyć do doniczki z ziemią i trzymać w miejscu bardzo dobrze nasłonecznionym. Sadzonkę należy od czasu do czasu podlać, ale nie można jej przelać.
Źródło: bonavita.pl