ŚNIADANIOWE MURZYNKI Z MAKIEM I TAHINI

ŚNIADANIOWE MURZYNKI Z MAKIEM I TAHINI

To nic innego jak pankejki 
Dobre na ciepło i na zimno. Idealne do małych, dziecięcych rączek również(idealne do przygody z BLW).
U mnie przepis wegański, ale jeśli możecie i lubicie możecie użyć „zwykłego” mleka.
Z podanych proporcji otrzymacie ok. 10 małych placuszków, radzę robić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w oka mgnieniu

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki karobu*
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 dojrzały banan
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju
+do podania: jasne tahini i melasa karobowa

*zamiast karobu możecie użyć ciemnego kakao (ok 3 łyżek ). Wtedy natomiast trzeba będzie odrobinę masę doslodzić- wg preferencji słodyczy. Warto użyć cukru kokosowego czy syropu klonowego- zawsze to trochę zdrowiej 

Przygotowanie:

W dużej misce mąkę wy­mieszać z karobem, solą i prosz­kiem do pie­cze­nia. W mniej­szej misce zmik­so­wać/ugnieść widelcem ba­na­na na puree, na­stęp­nie dodać mleko i olej i wszyst­ko do­kład­nie wy­mie­szać. Prze­lać płyn­ne skład­ni­ki do su­chych i po­łą­czyć w gęste cia­sto.
Smażyć do zrumienienia. Podawać z tahini i melasą. Dżemem lub jogurtem. Co kto lubi!

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top