ŚNIADANIOWE MURZYNKI Z MAKIEM I TAHINI

ŚNIADANIOWE MURZYNKI Z MAKIEM I TAHINI

To nic innego jak pankejki 
Dobre na ciepło i na zimno. Idealne do małych, dziecięcych rączek również(idealne do przygody z BLW).
U mnie przepis wegański, ale jeśli możecie i lubicie możecie użyć „zwykłego” mleka.
Z podanych proporcji otrzymacie ok. 10 małych placuszków, radzę robić od razu z podwójnej porcji, bo znikają w oka mgnieniu

Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki karobu*
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki maku
1 dojrzały banan
½ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju
+do podania: jasne tahini i melasa karobowa

*zamiast karobu możecie użyć ciemnego kakao (ok 3 łyżek ). Wtedy natomiast trzeba będzie odrobinę masę doslodzić- wg preferencji słodyczy. Warto użyć cukru kokosowego czy syropu klonowego- zawsze to trochę zdrowiej 

Przygotowanie:

W dużej misce mąkę wy­mieszać z karobem, solą i prosz­kiem do pie­cze­nia. W mniej­szej misce zmik­so­wać/ugnieść widelcem ba­na­na na puree, na­stęp­nie dodać mleko i olej i wszyst­ko do­kład­nie wy­mie­szać. Prze­lać płyn­ne skład­ni­ki do su­chych i po­łą­czyć w gęste cia­sto.
Smażyć do zrumienienia. Podawać z tahini i melasą. Dżemem lub jogurtem. Co kto lubi!

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top