Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy puszysty biszkopt, ale z powodzeniem możecie użyć okrągłych herbatników.

SKŁADNIKI na dużą, okrągłą formę (26cm):
– 1 kg twarogu sernikowego naturalnego, choć waniliowy też może się fajnie sprawdzić (wypróbujcie wtedy galaretkę truskawkową, dodajcie ziarenka wanilii. Truskawki z wanilią to zawsze dobre połączenie.) Ja użyłam tego z wiaderka,
– 6 łyżek cukru pudru (masa sernikowa nie będzie bardzo słodka, jeśli więc wolicie słodsze ciasta, dodajcie więcej cukru. Sprawdzajcie masę w trakcie przygotowań, wg własnych preferencji),
– 2 śnieżki w proszku,
– 300 ml zimnego mleka,
– 2 łyżki soku z cytryny (jeśli wybraliście inną galaretka, możecie go pominąć, choć przy np. agrestowej czy kiwi też fajnie podkręca smak),
– 2 galaretki cytrynowe (lub inna ulubiona),
– 400 ml gorącej wody,
– 40 g wiórków kokosowych (uprażonych na patelni),
– 150 g okrągłych ciasteczek lub biszkopt BISZKOPT – przepis podstawowy (bez proszku do pieczenia)
WYKONANIE:
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka nie będzie już płynna, lecz tężejąca, zaczynamy ubijać śnieżki dolewając do nich mleko. Kiedy masa będzie gęsta ale i puszysta, dodajemy do niej twaróg w porcjach i cukier puder. Wystudzoną galaretkę wraz z sokiem z cytryny wlewamy do masy, miksując, aż składniki dobrze się połączą. Ciasteczka/biszkopt układamy w tortownicy. Wylewamy masę, równamy z wierzchu. Podprażonymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub lepiej, na całą noc