SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

W dzisiejszych czasach warto zadbać o to co jemy i wybierać produkty z dobrych źródeł. Moja propozycja na dziś to własna, domowa wędlina z indyka. Robiona na parze przez co z pewnością jest zdrowszą wersją od tych sklepowych. Ponadto doprawiona jest ziołami i czosnkiem, a nie zbędną chemią. Spróbujcie wykonać ją sami, to nic trudnego. Mięso najlepiej zamarynować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.

SZCZEGÓŁY

Czas marynowania

12 godzin

Czas gotowania

80 minut

Kalorie na 1 porcję

116 kcal

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki, słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki, ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 800 g filetu z piersi indyka
  • 1000 g wody

Sposób wykonania w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, rozdrabniamy 4 s/obr. 8. Czosnek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy oliwę, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, majeranek, tymianek i bazylię, nastawiamy urządzenie na 10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelewamy do dużej miski, wkładamy do niej fileta z piersi indyka i obtaczamy w marynacie mięso, tak aby całe dokładnie było pokryte. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 12 godz. do lodówki.
  3. Zamarynowane mięso umieszczamy w dolnej części przystawki Varoma.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, gotujemy na parze 80 min/Varoma/obr. 2. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Mięso pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Filet z indyka kroić w 3 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do pieczywa.

Tradycyjny sposób wykonania:

Czosnek rozdrobnić praską. Do szklanki wlać oliwę, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 12 godz przykryte folią spożywczą.

Do garnka wlewamy wodę. Nakładamy durszlak, wkładamy zamarynowane mięso i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze 80 min. Fileta z indyka zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Podajemy pokrojony w 3mm plastry na zimno jako dodatek do pieczywa.

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top