SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

W dzisiejszych czasach warto zadbać o to co jemy i wybierać produkty z dobrych źródeł. Moja propozycja na dziś to własna, domowa wędlina z indyka. Robiona na parze przez co z pewnością jest zdrowszą wersją od tych sklepowych. Ponadto doprawiona jest ziołami i czosnkiem, a nie zbędną chemią. Spróbujcie wykonać ją sami, to nic trudnego. Mięso najlepiej zamarynować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.

SZCZEGÓŁY

Czas marynowania

12 godzin

Czas gotowania

80 minut

Kalorie na 1 porcję

116 kcal

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki, słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki, ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 800 g filetu z piersi indyka
  • 1000 g wody

Sposób wykonania w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, rozdrabniamy 4 s/obr. 8. Czosnek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy oliwę, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, majeranek, tymianek i bazylię, nastawiamy urządzenie na 10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelewamy do dużej miski, wkładamy do niej fileta z piersi indyka i obtaczamy w marynacie mięso, tak aby całe dokładnie było pokryte. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 12 godz. do lodówki.
  3. Zamarynowane mięso umieszczamy w dolnej części przystawki Varoma.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, gotujemy na parze 80 min/Varoma/obr. 2. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Mięso pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Filet z indyka kroić w 3 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do pieczywa.

Tradycyjny sposób wykonania:

Czosnek rozdrobnić praską. Do szklanki wlać oliwę, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 12 godz przykryte folią spożywczą.

Do garnka wlewamy wodę. Nakładamy durszlak, wkładamy zamarynowane mięso i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze 80 min. Fileta z indyka zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Podajemy pokrojony w 3mm plastry na zimno jako dodatek do pieczywa.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top