SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

SOCZYSTY FILET Z INDYKA NA KANAPKI

W dzisiejszych czasach warto zadbać o to co jemy i wybierać produkty z dobrych źródeł. Moja propozycja na dziś to własna, domowa wędlina z indyka. Robiona na parze przez co z pewnością jest zdrowszą wersją od tych sklepowych. Ponadto doprawiona jest ziołami i czosnkiem, a nie zbędną chemią. Spróbujcie wykonać ją sami, to nic trudnego. Mięso najlepiej zamarynować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.

SZCZEGÓŁY

Czas marynowania

12 godzin

Czas gotowania

80 minut

Kalorie na 1 porcję

116 kcal

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki, słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki, ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 800 g filetu z piersi indyka
  • 1000 g wody

Sposób wykonania w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, rozdrabniamy 4 s/obr. 8. Czosnek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodajemy oliwę, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, majeranek, tymianek i bazylię, nastawiamy urządzenie na 10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelewamy do dużej miski, wkładamy do niej fileta z piersi indyka i obtaczamy w marynacie mięso, tak aby całe dokładnie było pokryte. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 12 godz. do lodówki.
  3. Zamarynowane mięso umieszczamy w dolnej części przystawki Varoma.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, gotujemy na parze 80 min/Varoma/obr. 2. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Mięso pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Filet z indyka kroić w 3 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do pieczywa.

Tradycyjny sposób wykonania:

Czosnek rozdrobnić praską. Do szklanki wlać oliwę, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 12 godz przykryte folią spożywczą.

Do garnka wlewamy wodę. Nakładamy durszlak, wkładamy zamarynowane mięso i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze 80 min. Fileta z indyka zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Podajemy pokrojony w 3mm plastry na zimno jako dodatek do pieczywa.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top