W dzisiejszych czasach warto zadbać o to co jemy i wybierać produkty z dobrych źródeł. Moja propozycja na dziś to własna, domowa wędlina z indyka. Robiona na parze przez co z pewnością jest zdrowszą wersją od tych sklepowych. Ponadto doprawiona jest ziołami i czosnkiem, a nie zbędną chemią. Spróbujcie wykonać ją sami, to nic trudnego. Mięso najlepiej zamarynować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.

SZCZEGÓŁY
12 godzin
80 minut
116 kcal
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 80 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki papryki, słodkiej
- ½ łyżeczki papryki, ostrej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 800 g filetu z piersi indyka
- 1000 g wody
Sposób wykonania w thermomix’ie:
- Do naczynia miksującego wkładamy czosnek, rozdrabniamy 4 s/obr. 8. Czosnek zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodajemy oliwę, sól, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, majeranek, tymianek i bazylię, nastawiamy urządzenie na 10 s/obr. 2. Powstałą marynatę przelewamy do dużej miski, wkładamy do niej fileta z piersi indyka i obtaczamy w marynacie mięso, tak aby całe dokładnie było pokryte. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 12 godz. do lodówki.
- Zamarynowane mięso umieszczamy w dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlewamy wodę, gotujemy na parze 80 min/Varoma/obr. 2. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Mięso pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Filet z indyka kroić w 3 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do pieczywa.
Tradycyjny sposób wykonania:
Czosnek rozdrobnić praską. Do szklanki wlać oliwę, dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić do lodówki na 12 godz przykryte folią spożywczą.
Do garnka wlewamy wodę. Nakładamy durszlak, wkładamy zamarynowane mięso i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na parze 80 min. Fileta z indyka zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Podajemy pokrojony w 3mm plastry na zimno jako dodatek do pieczywa.