Sok z natki pietruszki właściwości zdrowotne ma dzięki dużej ilości witamin i minerałów, szczególnie witaminy C oraz żelaza. Może być stosowany przez kobiety w ciąży i dzieci. Zapobiega anemii, wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry oraz przyspiesza odchudzanie.
Napój ten pity regularnie może opóźniać procesy starzenia, regulować trawienie, zapobiegać anemii i wspomagać jej leczenie. Sok z pietruszki zawiera:
- witaminę C
- witaminy z grupy B
- witaminę K
- witaminę A (karotenoidy)

Składniki:
– natka pietruszki duża
– cytryna obraną ze skórki i z tego białego pod skórką ;))
– 500ml wody niegazowanej
– 70 g cukru lub innego słodzidła – kto co lubi (xylitol, stewia, cukier kokosowy lub np. syrop z agawy)
– 8 kostek lodu
Wykonanie:
Do blendera wkładamy pietruszkę, cytrynę pokrojoną na ćwiartki, lód i cukier (lub inne słodzidło). Miksujemy na papkę. Dodajemy wodę i mikujemy ok 10 sek. Rozlewamy do szklanek.
THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego wkładamy natkę pietruszki, cytrynę pokrojoną w ćwiartki, kostki lodu i cukier. Nastawiamy urządzenie na 30 sek/obr. 10
- Następnie dolewamy wody i miksujemy 10 sek na obr od 1-10 (zwiększając)