SOS MALINOWY

SOS MALINOWY

Własne przetwory to coś co każda szanująca się pani domu powinna mieć. Świetnie się sprawdzają zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Taką własnie propozycję mam dla Was dzisiaj. Sos (mus) z malin, który sprawdza się idealnie do lodów, do wody lub do ciast i deserów.

Składniki:

  • 800g malin przebranych umytych
  • 800 g cukru

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, całość zmiksować obr. 5/6sekund
  2. Podgrzewać całość 20 min/80’C/obr. 2 (jeśli zacznie nam kipieć sos należy lekko podkręcić obroty na 3 lub 4)
  3. Przecedzić całość przez sito z drobnymi oczkami i rozlać do wyparzonych butelek.
  4. Słoiczki/ butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

Wykonanie tradycyjne:

Do blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na sos. Wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, ok 25 minut. Całość przecedzamy przez sitko dość szybko, żeby sos był gorąco i rozlewamy do wyparzonych butelek. Słoiczki i butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top