SOS MALINOWY

SOS MALINOWY

Własne przetwory to coś co każda szanująca się pani domu powinna mieć. Świetnie się sprawdzają zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Taką własnie propozycję mam dla Was dzisiaj. Sos (mus) z malin, który sprawdza się idealnie do lodów, do wody lub do ciast i deserów.

Składniki:

  • 800g malin przebranych umytych
  • 800 g cukru

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, całość zmiksować obr. 5/6sekund
  2. Podgrzewać całość 20 min/80’C/obr. 2 (jeśli zacznie nam kipieć sos należy lekko podkręcić obroty na 3 lub 4)
  3. Przecedzić całość przez sito z drobnymi oczkami i rozlać do wyparzonych butelek.
  4. Słoiczki/ butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

Wykonanie tradycyjne:

Do blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na sos. Wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, ok 25 minut. Całość przecedzamy przez sitko dość szybko, żeby sos był gorąco i rozlewamy do wyparzonych butelek. Słoiczki i butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top