SOS MALINOWY

SOS MALINOWY

Własne przetwory to coś co każda szanująca się pani domu powinna mieć. Świetnie się sprawdzają zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Taką własnie propozycję mam dla Was dzisiaj. Sos (mus) z malin, który sprawdza się idealnie do lodów, do wody lub do ciast i deserów.

Składniki:

  • 800g malin przebranych umytych
  • 800 g cukru

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, całość zmiksować obr. 5/6sekund
  2. Podgrzewać całość 20 min/80’C/obr. 2 (jeśli zacznie nam kipieć sos należy lekko podkręcić obroty na 3 lub 4)
  3. Przecedzić całość przez sito z drobnymi oczkami i rozlać do wyparzonych butelek.
  4. Słoiczki/ butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

Wykonanie tradycyjne:

Do blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na sos. Wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, ok 25 minut. Całość przecedzamy przez sitko dość szybko, żeby sos był gorąco i rozlewamy do wyparzonych butelek. Słoiczki i butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top