SOS MALINOWY

SOS MALINOWY

Własne przetwory to coś co każda szanująca się pani domu powinna mieć. Świetnie się sprawdzają zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Taką własnie propozycję mam dla Was dzisiaj. Sos (mus) z malin, który sprawdza się idealnie do lodów, do wody lub do ciast i deserów.

Składniki:

  • 800g malin przebranych umytych
  • 800 g cukru

Wykonanie w thermomix’ie:

  1. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, całość zmiksować obr. 5/6sekund
  2. Podgrzewać całość 20 min/80’C/obr. 2 (jeśli zacznie nam kipieć sos należy lekko podkręcić obroty na 3 lub 4)
  3. Przecedzić całość przez sito z drobnymi oczkami i rozlać do wyparzonych butelek.
  4. Słoiczki/ butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

Wykonanie tradycyjne:

Do blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na sos. Wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, ok 25 minut. Całość przecedzamy przez sitko dość szybko, żeby sos był gorąco i rozlewamy do wyparzonych butelek. Słoiczki i butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top