Własne przetwory to coś co każda szanująca się pani domu powinna mieć. Świetnie się sprawdzają zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Taką własnie propozycję mam dla Was dzisiaj. Sos (mus) z malin, który sprawdza się idealnie do lodów, do wody lub do ciast i deserów.

Składniki:
- 800g malin przebranych umytych
- 800 g cukru
Wykonanie w thermomix’ie:
- Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, całość zmiksować obr. 5/6sekund
- Podgrzewać całość 20 min/80’C/obr. 2 (jeśli zacznie nam kipieć sos należy lekko podkręcić obroty na 3 lub 4)
- Przecedzić całość przez sito z drobnymi oczkami i rozlać do wyparzonych butelek.
- Słoiczki/ butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.
Wykonanie tradycyjne:
Do blendera wkładamy maliny i cukier całość blendujemy na sos. Wlewamy do garnka i gotujemy mieszając, ok 25 minut. Całość przecedzamy przez sitko dość szybko, żeby sos był gorąco i rozlewamy do wyparzonych butelek. Słoiczki i butelki odwracamy do góry dnem na 5 minut i ustawiamy do spiżarki.