SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

Sos pieczarkowy – idealny do kasz, mięsa lub makaronu.

sos pieczarkowy thermomix

Składniki

  • 430 ml wody
  • 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 50 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub kostki warzywnej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub 1/2 łyżeczki vegety
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 20 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 – 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • Łyżka liści natki pietruszki, świeżych, posiekanych (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Thermomix:

1. Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze 3 min/Varoma/obr. 1.
Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę i ugotowane na parze pieczarki, opcja /rumienienie. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego z przywierających soków.
3. Dodać pozostałe 400 g wody, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego lub kostkę warzywna, ziele angielskie, liść laurowy, odparować bez założonej miarki, 15 min/Varoma/obr. 1.
4. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wyrzucić.
5. Do naczynia miksującego dodać masło, śmietanę, pietruszkę, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki 3 min/100°C/obr. 2.

W małej szklaneczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą.
Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać wodę ze skrobią ziemniaczaną, gotować bez założonej miarki 3 min/100°C/obr. 2.

Sos pieczarkowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.

◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️◽️
Tradycyjne wykonanie:
1. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paseczki.
2. Cebule kroimy w piórka.
3. Wlewamy wodę do garnka (mała ilość), nakładamy durszlak i gotujemy pieczarki na parze ok 5 min).
4. Cebule podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy aż pieczarki się zarumienią.
5. Dodajemy wodę, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego lub kostkę warzywna, ziele angielskie, liść laurowy – gotujemy ok 15 min. na wolnym ogniu aby odparować wodę – mieszkać od czasu do czasu.
6. Dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz – całość mieszamy i gotujemy chwilkę.
7.. W osobnej szklaneczce rozpuszczamy mąkę ziemniaczana w 3 łyżkach wody.
Powoli dodajemy do sosu ciagle mieszając – gotujemy ok 5 min.
8. Posypujemy natka pietruszki. Mieszamy. Gotowe. 

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top