Sos pieczarkowy – idealny do kasz, mięsa lub makaronu.

Składniki
- 430 ml wody
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
- 15 g oleju
- 50 g cebuli, pokrojonej w piórka
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub kostki warzywnej
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis na blogu) lub 1/2 łyżeczki vegety
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 20 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Łyżka liści natki pietruszki, świeżych, posiekanych (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Thermomix:
1. Do naczynia miksującego wlać 30 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego pieczarki, gotować na parze 3 min/Varoma/obr. 1.
Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę i ugotowane na parze pieczarki, opcja /rumienienie. Zeskrobać kopystką dno naczynia miksującego z przywierających soków.
3. Dodać pozostałe 400 g wody, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego lub kostkę warzywna, ziele angielskie, liść laurowy, odparować bez założonej miarki, 15 min/Varoma/obr. 1.
4. Wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wyrzucić.
5. Do naczynia miksującego dodać masło, śmietanę, pietruszkę, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki 3 min/100°C/obr. 2.
W małej szklaneczce wymieszać skrobię ziemniaczaną z wodą.
Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo wlewać wodę ze skrobią ziemniaczaną, gotować bez założonej miarki 3 min/100°C/obr. 2.
Sos pieczarkowy podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do wybranych dań.
Tradycyjne wykonanie:
1. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paseczki.
2. Cebule kroimy w piórka.
3. Wlewamy wodę do garnka (mała ilość), nakładamy durszlak i gotujemy pieczarki na parze ok 5 min).
4. Cebule podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy aż pieczarki się zarumienią.
5. Dodajemy wodę, sok z cytryny, koncentrat bulionu warzywnego lub kostkę warzywna, ziele angielskie, liść laurowy – gotujemy ok 15 min. na wolnym ogniu aby odparować wodę – mieszkać od czasu do czasu.
6. Dodajemy masło, śmietanę, sól i pieprz – całość mieszamy i gotujemy chwilkę.
7.. W osobnej szklaneczce rozpuszczamy mąkę ziemniaczana w 3 łyżkach wody.
Powoli dodajemy do sosu ciagle mieszając – gotujemy ok 5 min.
8. Posypujemy natka pietruszki. Mieszamy. Gotowe.