
Składniki:20 liści bazylii, świeżych
2 ząbki czosnku
pol cebuli
20 g oliwy z oliwek
10 g masła
800 g pomidorów, dojrzałych, przekrojonych na pół
100 g wody
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
½ łyżeczki cukru
250 g makaronu, suchego, typu spaghetti, z pszenicy durum lub pełnoziarnistego lub bezglutenowego.
Sposób przygotowania #thermomix :
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, cebulę -rozdrobnić 3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę i masło, dusić 2 min/120°C/obr..
4. Dodać pomidory, rozdrobnić 15 s/obr. 8.
5. Dodać wodę, sól, pieprz i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać rozdrobnione liście bazylii.
7. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włożyć makaron, gotować bez założonej miarki zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.
Spaghetti napoletana podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Sposób przygotowania tradycyjny:
1. Cebule i czosnek obrać posiekać. Podsmażyć zarumienić na oliwie z masłem.
2. Pomidory rozdrobnić w blenderze – dodać do cebuli i czosnku. Smażyć chwilkę. Dodać wodę, sól, cukier gotować całość od czasu do czasu mieszając – ok 10-15 min na wolnym ogniu.
3. W osobnym garnku ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
4. Posiekać bazylię dodać do ugotowanego sosu.
Spaghetti napoletana podawać bezpośrednio po przygotowaniu.