Jeśli nie macie czasu na gotowanie obiadu, to ta propozycja z pewnością Wam się spodoba. Szybkie spaghetti z mięsem z indyka w sosie z pomidorów doprawione oregano i bazylią.

SKŁADNIKI:
- pół paczki makaronu typu spaghetti (można użyć bezglutenowego)
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- cebula
- puszka pomidorów 200 g
- bazylia świeża – liście
- oregano suszone szczypta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa ok. łyżki
- ser mozarella lub parmezan (opcjonalnie)
- 100 ml wody
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni podgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mielone mięso indycze. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na wolnym ogniu, aż całość się zarumieni. Pomidor blendujemy z wodą i przyprawą uniwersalną. Dodajemy zblendowane pomidory i wodę. Doprawiamy oregano. Całość gotujemy chwilę. Doprawiamy świeżą bazylią. Podajemy posypane serem – jeśli lubicie.