Strudel z jabłkami to ciasto idealne na jesienne dni. Mamy sezon na jabłka, więc go wykorzystajmy. Ciasto bardzo popularne w Austrii i Niemczech. Smakuje najlepiej na ciepło, podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami wanilinowymi, czy zwyczajnie po prostu z cukrem pudrem.

Składniki:
ciasto
- 250g mąki pszennej typu 550
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka octu
- 100ml mleka
Nadzienie jabłkowe
- 100 g orzechów laskowych (opcjonalnie)
- skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 20 g soku z cytryny
- 750 g – 800 g obranych jabłek kwaśnych
- 80 g rodzynek
- 90 g masła
- 3 łyżki rumu
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć masło, wodę, jajko i sól i mieszać 5 s/obr . 3,5 .
- Dodać mąkę i wyrobić ciasto interwał /3 minuty
Uformuj z ciasta kulę na lekko posypanej mąką blacie. Posmaruj resztą oleju słonecznikowego, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. (można umieścić w natłuszczonej misce i przykryć ściereczką). W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe lub włoskie i posiekać 10 s/obr . 7 . Przełożyć do miski i odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 40 g masła i roztapiać 2 min / 70 ° C / obr. 2 .
- Dodać bułkę tartą i ½ łyżeczki cynamonu i nastawić thermomix na 6 minut/120 ° C/obr. 1
- Dodać posiekane orzechy laskowe lub włoskie i zmiksować przez 5 s/obr.4 . Przełożyć do miski i odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, pozostałe ½ łyżeczki cynamonu, cukier waniliowy, sok z cytryny i rum i mieszać 15 s/obroty wsteczne/obr . 4 . Dodaj 500 g jabłek, posiekaj łopatką 5 s / obr. 4 i przełóż do dużej miski. Pozostałą cześć jabłek pokroić na ćwiartki, a następnie w plastry. Jabłka i rodzynki włożyć do naczynia miksującego i mieszać kopystką przez 5-10 s/obr. wsteczne/obr. 3 ; czas zależy od pożądanej wielkości kawałków jabłek. Przełożyć do miski i odstawić.
- Pozostałe 90 g masła włożyć do naczynia miksującego i roztopić 3 min / 70 ° C / obr.1 . Przełożyć do miski i odstawić do smarowania.
Kolejne kroki:
Po 30min. ciasto wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, można pomóc sobie rękami i rozciągać ciasto. Dobrze by było widać wzór ściereczki przez ciasto. Rozwałkowane ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając odstęp od brzegów na ok. dwa palce. Na cieście posypanym bułką tartą wyłożyć nadzienie. Boki zawijamy na nadzienie. Następnie zwijamy w roladę., wzdłuż dłuższego boku. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Smarujemy roladę z góry roztopionym masłem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C. do momentu zarumienienia. Upieczony strudel smarujemy ponownie masłem i zostawiamy do ostudzenia na 30 minut. Podjemy na ciepło (najlepiej smakuje) z ulubionymi dodatkami typu lody, bita śmietana lub sos waniliowy.