
Składniki:
MASA JABŁKOWA
1500 g jabłek obranych, startych na grubej tarce
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
40 cukru drobnego
1/2 opakowania galaretki np brzoskiwiniowej
dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
CIASTO KRUCHE
4 żółtka
2 łyżka cukru waniliowego
80 g cukru
400 g mąki pszennej
200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki
Do misy miksera włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności i wymieszaj na niskich obrotach mikserem do uzyskania grudek. Następnie wyrób ciasto ręcznie i podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę) Jedna części 1/4 masy druga 3/4.
Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C.
W tym czasie rozwałkuj mniejszą część ciasta i foremką wytnij gwiazdki.
Następnie jabłka zetrzyj na tace na grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon (opcjonalnie) i cukier, galaretkę – wymieszać.Odlej nadmiar soku.
Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika. Posyp bułką tartą.
Wyłóż jabłka na ciasto. Następnie ułoż gwiazdki na masie jabłkowej.
Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz 45 min.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.