ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA

ŚWIĄTECZNA SZARLOTKA

Składniki:
MASA JABŁKOWA

1500 g jabłek obranych, startych na grubej tarce
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
40 cukru drobnego
1/2 opakowania galaretki np brzoskiwiniowej

dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej

CIASTO KRUCHE

4 żółtka
2 łyżka cukru waniliowego
80 g cukru
400 g mąki pszennej
200 g margaryny, zimnej pokrojonej na kawałki

Do misy miksera włóż wszystkie składniki na ciasto według podanej kolejności i wymieszaj na niskich obrotach mikserem do uzyskania grudek. Następnie wyrób ciasto ręcznie i podziel na 2 częsci – jedną większą i mniejszą (na posypkę) Jedna części 1/4 masy druga 3/4.

Większą część ciasta rozwałkuj na blaszce o wymiarach ok. 40 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuj widelcem i piecz 15 min. w temp. 180st.C.

W tym czasie rozwałkuj mniejszą część ciasta i foremką wytnij gwiazdki.

Następnie jabłka zetrzyj na tace na grubych oczkach. Do startych jabłek dodać cynamon (opcjonalnie) i cukier, galaretkę – wymieszać.Odlej nadmiar soku.

Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika. Posyp bułką tartą.
Wyłóż jabłka na ciasto. Następnie ułoż gwiazdki na masie jabłkowej.

Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz 45 min.
Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top