Jeśli macie dzieciaki to z pewnością mają one koleżanki i kolegów. U nas jak tylko nadarzy się okazja robimy zwykle ciasteczka. Tym razem postawiłyśmy na gotowe miksy do wykonania ciasteczek. Wszystko ręcznie wykonane. Potrzebujecie do tego słoiki ok 400 ml. Słoik można przechowywać przez 7 dni w suchym i zacienionym miejscu.

Składniki na warstwy w słoiku:
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 50 g płatków owsianych
- 70 g brązowego cukru
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
Wykonanie w thermomix:
Przygotuj wyparzony słoik o pojemności 400 ml. Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odważyć do niego 50 g mąki, dodać sodę i sól, wymieszać. Składniki równomiernie rozłożyć na dnie słoika, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do słoika, równomiernie rozłożyć na poprzedniej warstwie, docisnąć.
Na pokrywie naczynia miksującego ponownie postawić słoik z warstwami, odważyć do niego cukier. Równomiernie rozłożyć, docisnąć.
Odważyć do słoika pozostałe 50 g mąki. Równomiernie rozłożyć, docisnąć, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 6. Przełożyć do słoika, równomiernie rozłożyć, docisnąć.
Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 2 s/obr. 8. Przełożyć do słoika, równomiernie rozłożyć, docisnąć.
Zamknij słoik. Udekoruj wg swojego pomysłu. Etykiety posmaruj mlekiem i przyklej do słoika.
Wykonanie ciasteczek:
Potrzebujesz:
- 1 jajko
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Do misy miksera wsypać zawartość wcześniej przygotowanego słoika, dodać jajko i masło, zmiksować. Z uzyskanej masy formować ciasteczka, układać na przygotowanych blachach zachowując 4 cm odstępy. Piec 10-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Ciasteczka podawać po ostudzeniu.
Wykonanie tradycyjne:
- Przygotuj słoik ok 400 ml i odważ do niego 50 g mąki, dodaj sodę i sól, wymieszaj. Składniki równomiernie rozłożyć na dnie słoika, odstawić.
- Do blendera wsyp płatki owsiane, rozdrobnij. Przełóż do słoika, równomiernie rozłóż na poprzedniej warstwie, dociśnij.
- Odważ cukier i wsyp do słoik. Równomiernie rozłóż, dociśnij.
- Odważyć do słoika pozostałe 50 g mąki. Równomiernie rozłożyć, docisnąć, odstawić.
- Do blendera włóż orzechy, rozdrobnij. Przełóż do słoika, równomiernie rozłóż, dociśnij.
- Do blendera włóż czekoladę, rozdrobnij. Przełóż do słoika, równomiernie rozłóż , dociśnij.
- Zamknij słoik. Udekoruj wg swojego pomysłu. Etykiety posmaruj mlekiem i przyklej do słoika.
Wykonanie ciasteczek:
Potrzebujesz:
- 1 jajko
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Do misy miksera wsypać zawartość wcześniej przygotowanego słoika, dodać jajko i masło, zmiksować. Z uzyskanej masy formować ciasteczka, układać na przygotowanych blachach zachowując 4 cm odstępy. Piec 10-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Ciasteczka podawać po ostudzeniu.

Etykiety :