PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Przepis na te pierniczki z pewnością przypadnie do gustu tym osobą, które nie lubią czekać aż pierniczki staną się miękkie. Oczywiście jeśli umieścicie je w szczelnym pojemniku i je schowacie to dotrwają do świąt…

Składniki:

  • •300 g mąki pszennej
  • •100 g mąki żytniej
  • •2 duże jajka
  • •130 g cukru pudru
  • •100 g masła dobrej jakości, roztopionego
  • •100 g miodu
  • •1 łyżka przyprawy do piernika lub korzennej
  • •1 łyżka kakao
  • •1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem)/thermomixem). Obr.4 Ok 2min.Ciasto rozwałkować, podsypując je małą ilością mąki. Tak by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top