PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Przepis na te pierniczki z pewnością przypadnie do gustu tym osobą, które nie lubią czekać aż pierniczki staną się miękkie. Oczywiście jeśli umieścicie je w szczelnym pojemniku i je schowacie to dotrwają do świąt…

Składniki:

  • •300 g mąki pszennej
  • •100 g mąki żytniej
  • •2 duże jajka
  • •130 g cukru pudru
  • •100 g masła dobrej jakości, roztopionego
  • •100 g miodu
  • •1 łyżka przyprawy do piernika lub korzennej
  • •1 łyżka kakao
  • •1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem)/thermomixem). Obr.4 Ok 2min.Ciasto rozwałkować, podsypując je małą ilością mąki. Tak by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top