Przepis na te pierniczki z pewnością przypadnie do gustu tym osobą, które nie lubią czekać aż pierniczki staną się miękkie. Oczywiście jeśli umieścicie je w szczelnym pojemniku i je schowacie to dotrwają do świąt…

Składniki:
- •300 g mąki pszennej
- •100 g mąki żytniej
- •2 duże jajka
- •130 g cukru pudru
- •100 g masła dobrej jakości, roztopionego
- •100 g miodu
- •1 łyżka przyprawy do piernika lub korzennej
- •1 łyżka kakao
- •1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem)/thermomixem). Obr.4 Ok 2min.Ciasto rozwałkować, podsypując je małą ilością mąki. Tak by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.