PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

Przepis na te pierniczki z pewnością przypadnie do gustu tym osobą, które nie lubią czekać aż pierniczki staną się miękkie. Oczywiście jeśli umieścicie je w szczelnym pojemniku i je schowacie to dotrwają do świąt…

Składniki:

  • •300 g mąki pszennej
  • •100 g mąki żytniej
  • •2 duże jajka
  • •130 g cukru pudru
  • •100 g masła dobrej jakości, roztopionego
  • •100 g miodu
  • •1 łyżka przyprawy do piernika lub korzennej
  • •1 łyżka kakao
  • •1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem)/thermomixem). Obr.4 Ok 2min.Ciasto rozwałkować, podsypując je małą ilością mąki. Tak by się nie kleiło. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top