Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu. Zdobienie wg własnego pomysłu, może być lukier, mogą to być pisaki znane chyba wszystkim dzieciom lub jak u mnie polewa czekoladowa i posypka cukierkowa 😉

Skladniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem)/thermomixem). Obr.4 Ok 2min.
Ciasto rozwałkować, podsypując je małą ilością mąki. Tak by się nie kleiło.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.