SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Kwiatom mniszka przypisuje się działanie:
– przeciwzapalne
– przeciwskurczowe i żółciopędne
– moczopędne
-wzmacnia odporność,
-poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i krążenia.

❗️UWAGA ! Kwiaty mniszka zostawiamy na ręcznikach papierowych na min. Godzinę żeby wszystkie robaczki poszły sobie w swiat.
Nie myjemy bo wypluczemy cały pyłek.

Edit: pytacie czy mogą stać cała noc w drugim etapie – tak mogą ja właśnie tak zrobiłam. Później przecedziłam przez gazę i zagotowałam.

Składniki:
• 750 ml wody
• 350 g kwiatów mniszka lekarskiego bez zielonych łodyg, oczyszczonych ale nie mytych !!!!
• 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
• 750 g cukru (ilość cukru potrzebna m.in. Po to by miód nam nie spleśniał)

Sposób przygotowania w #thermomix:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować 15 min/100°C/obr. 1.

Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz.

Po tym czasie zawartość nacznynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 4.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
Syrop z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Sposób tradycyjny:

Do garnka wkładamy kwiaty mniszka, zalewamy wodą, dodajemy cytrynę. Gotujemy 20 minut. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy wywar na ok 2 godz w garnku

Po tym czasie zawartość garnka przecedzamy do dużej miski przez durszlak wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do garnka wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukieri gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut mieszając na początku aż cukier się rozpuści. Później od czasu do czasu.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
Syrop z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top