SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Kwiatom mniszka przypisuje się działanie:
– przeciwzapalne
– przeciwskurczowe i żółciopędne
– moczopędne
-wzmacnia odporność,
-poprawia funkcjonowanie układu trawiennego i krążenia.

❗️UWAGA ! Kwiaty mniszka zostawiamy na ręcznikach papierowych na min. Godzinę żeby wszystkie robaczki poszły sobie w swiat.
Nie myjemy bo wypluczemy cały pyłek.

Edit: pytacie czy mogą stać cała noc w drugim etapie – tak mogą ja właśnie tak zrobiłam. Później przecedziłam przez gazę i zagotowałam.

Składniki:
• 750 ml wody
• 350 g kwiatów mniszka lekarskiego bez zielonych łodyg, oczyszczonych ale nie mytych !!!!
• 1 cytryna, ze skórką, ekologiczna, pokrojona w ćwiartki
• 750 g cukru (ilość cukru potrzebna m.in. Po to by miód nam nie spleśniał)

Sposób przygotowania w #thermomix:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kwiaty mniszka i cytrynę, gotować 15 min/100°C/obr. 1.

Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz.

Po tym czasie zawartość nacznynia miksującego przecedzić do dużej miski przez koszyczek wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do naczynia miksującego wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 40 min/Varoma/obr. 4.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
Syrop z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Sposób tradycyjny:

Do garnka wkładamy kwiaty mniszka, zalewamy wodą, dodajemy cytrynę. Gotujemy 20 minut. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy wywar na ok 2 godz w garnku

Po tym czasie zawartość garnka przecedzamy do dużej miski przez durszlak wyłożony podwójną warstwą gazy. Dokładnie odcisnąć, wywar zachować, gazę z zawartością wyrzucić.

Do garnka wlać odcedzony wywar z mniszka, dodać cukieri gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut mieszając na początku aż cukier się rozpuści. Później od czasu do czasu.

Gorący “miód” przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.
Syrop z mniszka lekarskiego podawać jako dodatek do pieczywa lub napojów, np. herbaty.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top