SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jednak z doświadczenia powiem Wam, że do świąt nie dotrwają

Składniki :
• 150 g miodu, wielokwiatowego
• 110 g masła, pokrojonego na kawałki
• 50 g cukru trzcinowego
• 400 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao naturalnego, gorzkiego
• 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
• ¼ łyżeczki goździków, mielonych
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (ja pominęłam, no nie używam proszku do pieczenia)

Wykonanie THERMOMIX :


Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać 6 min/70°C/obr. 1. Ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić 3 min/interwał.

Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Tradycyjne wykonanie:


W rondelku podgrzać miód, masło, cukier – mieszać do rozpuszczenia cukru – ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić. Można wspomóc się mikserem a później zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top