Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jednak z doświadczenia powiem Wam, że do świąt nie dotrwają

Składniki :
• 150 g miodu, wielokwiatowego
• 110 g masła, pokrojonego na kawałki
• 50 g cukru trzcinowego
• 400 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao naturalnego, gorzkiego
• 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
• ¼ łyżeczki goździków, mielonych
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (ja pominęłam, no nie używam proszku do pieczenia)
Wykonanie THERMOMIX :
Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać 6 min/70°C/obr. 1. Ostudzić.
Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić 3 min/interwał.
Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.
piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.
















Tradycyjne wykonanie:
W rondelku podgrzać miód, masło, cukier – mieszać do rozpuszczenia cukru – ostudzić.
Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić. Można wspomóc się mikserem a później zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.
piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.