SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jednak z doświadczenia powiem Wam, że do świąt nie dotrwają

Składniki :
• 150 g miodu, wielokwiatowego
• 110 g masła, pokrojonego na kawałki
• 50 g cukru trzcinowego
• 400 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao naturalnego, gorzkiego
• 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
• ¼ łyżeczki goździków, mielonych
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (ja pominęłam, no nie używam proszku do pieczenia)

Wykonanie THERMOMIX :


Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać 6 min/70°C/obr. 1. Ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić 3 min/interwał.

Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Tradycyjne wykonanie:


W rondelku podgrzać miód, masło, cukier – mieszać do rozpuszczenia cukru – ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić. Można wspomóc się mikserem a później zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top