SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Jednak z doświadczenia powiem Wam, że do świąt nie dotrwają

Składniki :
• 150 g miodu, wielokwiatowego
• 110 g masła, pokrojonego na kawałki
• 50 g cukru trzcinowego
• 400 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 2 czubate łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
• 2 łyżeczki kakao naturalnego, gorzkiego
• 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
• ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
• ¼ łyżeczki goździków, mielonych
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia (ja pominęłam, no nie używam proszku do pieczenia)

Wykonanie THERMOMIX :


Do naczynia miksującego włożyć miód i masło, dodać cukier, podgrzewać 6 min/70°C/obr. 1. Ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić 3 min/interwał.

Zawartość naczynia miksującego przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Tradycyjne wykonanie:


W rondelku podgrzać miód, masło, cukier – mieszać do rozpuszczenia cukru – ostudzić.

Dodać mąkę, jajko, przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon, goździki, sól i proszek do pieczenia, wyrobić. Można wspomóc się mikserem a później zagnieść ciasto.

Ciasto przełożyć na folię spożywczą, zawinąć i odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 4 równe części.

piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część ciasta na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawać pierniczki, układać na wcześniej przygotowanych blachach zachowując 2 cm odstępy. Piec 10 min.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top