
Składniki:
garść truskawek
mascarpone 250 g polecam z Piatnicy
śmietana 30% z Piątnicy kubeczek mały (200g)
cukier puder lub mleko zagęszczone słodzone z Gostynia
maliny
wafle (bezglutenowe dla osób nie tolerujących glutenu – mogą też być inne ciastka kruche)
Na polewę :
4 łyżki kakao
125 g masła
4 łyżki wody
90 g cukru pudru
Śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu na sztywno.
W drugiej misce wykładamy mascarpone dodajemy cukier puder lub 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego.
Miksujemy. Dodajemy bita śmietanę.
Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Układamy warstwami – wafle – krem mascarpone – truskawki /maliny
Polewamy całość polewa.
Wykonanie polewy:
W 4 łyżkach wody gotujemy cukier puder mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści – gotując.
Odstawiamy z palnika.
Dodajemy kakao. Mieszamy do połączenia się składników.