Jesteście na diecie ? a może nie macie pomysłu na śniadanie? spieszycie się do pracy szkoły ? U nas często gości. Smaczny, puchaty i kolorowy. czego chcieć więcej ? polecam Wam ten szybki omlet śniadaniowy – przepis jak zawsze na obie metody thermomix i tradycyjnie. Smacznego !
Składniki
- 2 jajka – oddzielnie białka i żółtka
- 2 łyżki mąki (dla bezglutenowych osób: mąka owsiana)
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia ok 2g
- 1/2 łyżeczki masła – do upieczenia omleta
- dodatki: garść owoców lub rukola/pomidor
przepis tradycyjny:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Ciasto wylać na rozgrzane masło na patelni – podsmażyć z dwóch stron. Podawać z owocami lub wytrawni – rukola i pomidorki.
przepis na thermomix:
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać ok. 1 min/obr. 3.5, do momentu aż piana będzie sztywna.Dodać mąkę i żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać 5-6 s/obr. 2.Ciasto wylać na rozgrzane masło na patelni – podsmażyć z dwóch stron. Podawać z owocami lub wytrawni – rukola i pomidorki.