TARTA BUDYNIOWA

TARTA BUDYNIOWA

tarta budyniowa

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 250 g mleka w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
  • 30 – 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła, miękkiego

Składniki na ciasto:

  • 30 g cukru
  • 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta sol
  • truskawki, maliny lub borówki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta w thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier zmielić 15 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 . Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. .

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać 6 min/90°C/obroty wsteczne /obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać 20 s/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać ponownie 20 s/obr. 3. Ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać ostudzony budyń. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Do blednera wsypać cukier zmielić na puder. Do misy miksera dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól i cukier puder, wymieszać przy pomocy miksera. Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić

Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać i lekko mieszać najlepiej rózgą. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do misy miksera włożyć masło zmiksować na biały “puch”. Następnie dodać stopniowo ostudzony budyń i miksować. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top