
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 250 g mleka w temp. pokojowej
- 3 żółtka
- 30 – 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 30 g mąki pszennej
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g masła, miękkiego
Składniki na ciasto:
- 30 g cukru
- 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta sol
- truskawki, maliny lub borówki
- cukier puder do posypania
Wykonanie ciasta w thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier zmielić 15 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 . Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. .
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać 6 min/90°C/obroty wsteczne /obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać 20 s/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać ponownie 20 s/obr. 3. Ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać ostudzony budyń. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
Do blednera wsypać cukier zmielić na puder. Do misy miksera dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól i cukier puder, wymieszać przy pomocy miksera. Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić
Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać i lekko mieszać najlepiej rózgą. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do misy miksera włożyć masło zmiksować na biały “puch”. Następnie dodać stopniowo ostudzony budyń i miksować. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem