TARTA BUDYNIOWA

TARTA BUDYNIOWA

tarta budyniowa

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 250 g mleka w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
  • 30 – 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła, miękkiego

Składniki na ciasto:

  • 30 g cukru
  • 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta sol
  • truskawki, maliny lub borówki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta w thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier zmielić 15 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 . Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. .

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać 6 min/90°C/obroty wsteczne /obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać 20 s/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać ponownie 20 s/obr. 3. Ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać ostudzony budyń. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Do blednera wsypać cukier zmielić na puder. Do misy miksera dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól i cukier puder, wymieszać przy pomocy miksera. Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić

Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać i lekko mieszać najlepiej rózgą. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do misy miksera włożyć masło zmiksować na biały “puch”. Następnie dodać stopniowo ostudzony budyń i miksować. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top