TARTA BUDYNIOWA

TARTA BUDYNIOWA

tarta budyniowa

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 250 g mleka w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
  • 30 – 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła, miękkiego

Składniki na ciasto:

  • 30 g cukru
  • 140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta sol
  • truskawki, maliny lub borówki
  • cukier puder do posypania

Wykonanie ciasta w thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier zmielić 15 s/obr. 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 . Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. .

Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać 6 min/90°C/obroty wsteczne /obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do naczynia miksującego włożyć masło, wymieszać 20 s/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać ponownie 20 s/obr. 3. Ponownie zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wymieszać 1 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać ostudzony budyń. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Do blednera wsypać cukier zmielić na puder. Do misy miksera dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól i cukier puder, wymieszać przy pomocy miksera. Uformować kulę umieścić na godzinę w lodówce (zawinięta w folię spożywczą). Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty . Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch przykryć formą lub posypać fasolą. Piec 10 min (200°C), po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i “obciążniki”. Ciasto piec kolejne 15 min (200°C) , aż do mooentu jak zacznie lekko brązowieć. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić

Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, podgrzewać i lekko mieszać najlepiej rózgą. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia Do misy miksera włożyć masło zmiksować na biały “puch”. Następnie dodać stopniowo ostudzony budyń i miksować. Budyniowy krem przełożyć na tartę i wsadzić na godzinę do lodówki. Udekorować owocami tuż przed podaniem

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top