
Składniki:
Kruche ciasto
60 g cukru
30 g migdałów, w płatkach
140 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
230 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
mąka pszenna, do oprószenia blatu
Krem cytrynowy
100 g cukru
10 – 15 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
1 jajko
4 żółtka
130 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Beza
200 g cukru
5 białek
1 szczypta soli
THERMOMIX:
Kruche ciasto
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać migdały w płatkach, zmielić 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr. 5 Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić na nie niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Pieczemy 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdejmujemy i wyrzucamy. Ciasto pieczemy kolejne 10-15 min (200°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy.
Przygotowujemy krem cytrynowy.
Krem cytrynowy
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160’C.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić 20 s/obr. 10.
Dodać jajko, żółtka i sok z cytryny, podgrzewać 12 min/70°C/obr. 3.
Dodać masło, wymieszać 10 s/obr. 4. Krem cytrynowy przelać na podpieczony wcześniej spód.
Pieczemy 10 min (160°C). W tym czasie przygotowujemy bezę. Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące.
Beza
Do czystego i suchego (musi być w 100% suche) naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10 s/obr. 10.
Założyć motylek. Dodać białka i sól, ubijać 5 min/50°C/obr. 3.5. Bezę przełożyć na gorącą tartę, za pomocą łyżki lub widelca zrobić dekoracyjne wzory upewniając się, że beza całkowicie zakryła krem cytrynowy.
Pieczemy 15 min (160°C) lub do momentu, aż beza zacznie lekko się rumienić. (czas zależy od piekarnika) Tartę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Tartę cytrynową z bezą podawać w temperaturze pokojowej lub najlepiej schłodzoną jako deser.
Wykonanie #tradycyjne:
Do blendera wsypać cukier, dodać migdały w płatkach, zmielić 15 s/obr. 10.
Przesypać do miski i dodać masło, mąkę, żółtko, cukier waniliowy i sól, wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić na nie niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Pieczemy 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdejmujemy i wyrzucamy. Ciasto pieczemy kolejne 10-15 min (200°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy.
Przygotowujemy krem cytrynowy.
Krem cytrynowy
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160’C.
Do blendera wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić. Do garnuszka wkładamy jajko, żółtka i sok z cytryny, zblendowany cukier ze skórką z cytryny podgrzewamy i mieszamy ok 10 min. Nie może się zagotować !
Dodajemy masło i miksujemy mikserem. Krem cytrynowy przelać na podpieczony wcześniej spód.
Pieczemy 10 min (160°C). W tym czasie przygotowujemy bezę.
Beza
Do blendera wsypać cukier, zmielić na puder. Do miski wbijamy białka i dodajemy sól, i cukier puder. Całość miksujemy na sztywną pianę. Bezę przełożyć na gorącą tartę, za pomocą łyżki lub widelca zrobić dekoracyjne wzory upewniając się, że beza całkowicie zakryła krem cytrynowy.
Pieczemy 15 min (160°C) lub do momentu, aż beza zacznie lekko się rumienić. (czas zależy od piekarnika) Tartę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Tartę cytrynową z bezą podawać w temperaturze pokojowej lub najlepiej schłodzoną jako deser.