WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

Składniki na formę 20 cm:
100 g miękkich daktyli
50 g płatków owsianych
40 g zmielonych orzechów (włoskie, nerkowca bądź migdałów)
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego dobrej jakości (ok 80% lub więcej )- a w zasadzie tylko jej stała część. W tym celu włożyć puszkę mleka, najlepiej na całą noc do lodówki, a następnie wybrać tylko tą gęstą śmietankę
200 g wegańskiej czekolady deserowej (np.veganz lub jeśli możecie to po prostu jakąkolwiek deserową, którą lubicie)
1 pomarańcza- wyszorowana i sparzona
+ kilka plasterków pomarańczy do ozdoby
* bądź pistacje/wiórki kokosowe/płatki migdałów czy inne ulubione owoce

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. (Jeśli macie blender o super mocy, ten punkt możecie pominąć). Następnie odsączyć je na sicie i zblendować z orzechami, płatkami i olejem na plastyczną masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki czy nawet zamrażarki, a w tym czasie gęstą część mleka kokosowego powoli zagotować w rondelku. Po tym czasie zdjąć z ognia i połączyć z pokruszoną czekoladą, mieszając aż czekoladowe kawałki całkowicie się rozpuszczą. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Daktyle namoczyć na ok 15 min. we wrzątku. Odsączyć (wodę możecie wykorzystać do porannej owsianki)
  2. Do naczynia miksującego włożyć odsączone daktyle, orzechy, płatki i dodać olej – zmiksować obr. 10/8-10 sek (na plastyczną masę).
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki lub zamrażarki
  4. Gęstą część mleczka kokosowego przelać do naczynia miksującego – zagotować – obr. 1,5/50’C/4 min
  5. Dodać połamaną czekoladę gorzką i mieszać ok 5 min/obr. 1/50’C. W razie potrzeby przedłużyć mieszanie, aż czekolada się rozpuści.
  6. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę
  7. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top