WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

Składniki na formę 20 cm:
100 g miękkich daktyli
50 g płatków owsianych
40 g zmielonych orzechów (włoskie, nerkowca bądź migdałów)
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego dobrej jakości (ok 80% lub więcej )- a w zasadzie tylko jej stała część. W tym celu włożyć puszkę mleka, najlepiej na całą noc do lodówki, a następnie wybrać tylko tą gęstą śmietankę
200 g wegańskiej czekolady deserowej (np.veganz lub jeśli możecie to po prostu jakąkolwiek deserową, którą lubicie)
1 pomarańcza- wyszorowana i sparzona
+ kilka plasterków pomarańczy do ozdoby
* bądź pistacje/wiórki kokosowe/płatki migdałów czy inne ulubione owoce

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. (Jeśli macie blender o super mocy, ten punkt możecie pominąć). Następnie odsączyć je na sicie i zblendować z orzechami, płatkami i olejem na plastyczną masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki czy nawet zamrażarki, a w tym czasie gęstą część mleka kokosowego powoli zagotować w rondelku. Po tym czasie zdjąć z ognia i połączyć z pokruszoną czekoladą, mieszając aż czekoladowe kawałki całkowicie się rozpuszczą. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Daktyle namoczyć na ok 15 min. we wrzątku. Odsączyć (wodę możecie wykorzystać do porannej owsianki)
  2. Do naczynia miksującego włożyć odsączone daktyle, orzechy, płatki i dodać olej – zmiksować obr. 10/8-10 sek (na plastyczną masę).
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki lub zamrażarki
  4. Gęstą część mleczka kokosowego przelać do naczynia miksującego – zagotować – obr. 1,5/50’C/4 min
  5. Dodać połamaną czekoladę gorzką i mieszać ok 5 min/obr. 1/50’C. W razie potrzeby przedłużyć mieszanie, aż czekolada się rozpuści.
  6. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę
  7. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top