WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

Składniki na formę 20 cm:
100 g miękkich daktyli
50 g płatków owsianych
40 g zmielonych orzechów (włoskie, nerkowca bądź migdałów)
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego dobrej jakości (ok 80% lub więcej )- a w zasadzie tylko jej stała część. W tym celu włożyć puszkę mleka, najlepiej na całą noc do lodówki, a następnie wybrać tylko tą gęstą śmietankę
200 g wegańskiej czekolady deserowej (np.veganz lub jeśli możecie to po prostu jakąkolwiek deserową, którą lubicie)
1 pomarańcza- wyszorowana i sparzona
+ kilka plasterków pomarańczy do ozdoby
* bądź pistacje/wiórki kokosowe/płatki migdałów czy inne ulubione owoce

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. (Jeśli macie blender o super mocy, ten punkt możecie pominąć). Następnie odsączyć je na sicie i zblendować z orzechami, płatkami i olejem na plastyczną masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki czy nawet zamrażarki, a w tym czasie gęstą część mleka kokosowego powoli zagotować w rondelku. Po tym czasie zdjąć z ognia i połączyć z pokruszoną czekoladą, mieszając aż czekoladowe kawałki całkowicie się rozpuszczą. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Daktyle namoczyć na ok 15 min. we wrzątku. Odsączyć (wodę możecie wykorzystać do porannej owsianki)
  2. Do naczynia miksującego włożyć odsączone daktyle, orzechy, płatki i dodać olej – zmiksować obr. 10/8-10 sek (na plastyczną masę).
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki lub zamrażarki
  4. Gęstą część mleczka kokosowego przelać do naczynia miksującego – zagotować – obr. 1,5/50’C/4 min
  5. Dodać połamaną czekoladę gorzką i mieszać ok 5 min/obr. 1/50’C. W razie potrzeby przedłużyć mieszanie, aż czekolada się rozpuści.
  6. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę
  7. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.
 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top