WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

WEGAŃSKA TARTA CZEKOLADOWO – POMARAŃCZOWA

Składniki na formę 20 cm:
100 g miękkich daktyli
50 g płatków owsianych
40 g zmielonych orzechów (włoskie, nerkowca bądź migdałów)
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego dobrej jakości (ok 80% lub więcej )- a w zasadzie tylko jej stała część. W tym celu włożyć puszkę mleka, najlepiej na całą noc do lodówki, a następnie wybrać tylko tą gęstą śmietankę
200 g wegańskiej czekolady deserowej (np.veganz lub jeśli możecie to po prostu jakąkolwiek deserową, którą lubicie)
1 pomarańcza- wyszorowana i sparzona
+ kilka plasterków pomarańczy do ozdoby
* bądź pistacje/wiórki kokosowe/płatki migdałów czy inne ulubione owoce

Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. (Jeśli macie blender o super mocy, ten punkt możecie pominąć). Następnie odsączyć je na sicie i zblendować z orzechami, płatkami i olejem na plastyczną masę. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki czy nawet zamrażarki, a w tym czasie gęstą część mleka kokosowego powoli zagotować w rondelku. Po tym czasie zdjąć z ognia i połączyć z pokruszoną czekoladą, mieszając aż czekoladowe kawałki całkowicie się rozpuszczą. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.

WYKONANIE THERMOMIX:

  1. Daktyle namoczyć na ok 15 min. we wrzątku. Odsączyć (wodę możecie wykorzystać do porannej owsianki)
  2. Do naczynia miksującego włożyć odsączone daktyle, orzechy, płatki i dodać olej – zmiksować obr. 10/8-10 sek (na plastyczną masę).
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno i brzegi wyłożyć masą daktylową. Włożyć do lodówki lub zamrażarki
  4. Gęstą część mleczka kokosowego przelać do naczynia miksującego – zagotować – obr. 1,5/50’C/4 min
  5. Dodać połamaną czekoladę gorzką i mieszać ok 5 min/obr. 1/50’C. W razie potrzeby przedłużyć mieszanie, aż czekolada się rozpuści.
  6. Zetrzeć skórkę pomarańczową i wmieszać ją w masę
  7. Gdy przestygnie wylać ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki i chłodzić minimum 3h. Udekorować przed podaniem.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top