TARTA Z MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

TARTA Z MASCARPONE I BRZOSKWINIAMI

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła, zimnego pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Krem z mascarpone:

  • 500 g sera mascarpone, schłodzonego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: brzoskwinie (w syropie) i kilka listków mięty

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wymieszać 20 s/obr. 4. Mieszać kolejne 10 s/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
  3. Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  7. Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i listkami mięty.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto zmiksować aż zaczną powstawać grudki. Zagnieść ciasto rękami w kule.
  3. Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
  6.  Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubić na gładką masę
  7. Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i listkami mięty.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top