TARTA Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI

TARTA Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a lubicie trochę poeksperymentować w kuchni lub lubicie nowe dania – to tarta z kurczakiem i orzechami jest idealna. Orzechy oczywiście jeśli macie uczulenie możecie pominąć.

Składniki:
Ciasto 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
220 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
30 – 40 g wody, zimnej
1 łyżeczka soli

Farsz
300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w mała kostkę
50 g oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka tymianku, suszonego
100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
250 g pieczarek, przekrojonych na pół
200 g sera camembert, pokrojonego na 12 trójkątnych kawałków
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
3 jajka
3 – 4 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek (jeśli lubicie)

Ciasto – wykonanie :
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności, wymieszać 30 s/obr. 5.
Powstałe ciasto wyjąć, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki.

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

Farsz
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i 30 g oleju, przyprawić: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i tymianek, dokładnie wymieszać kopystką.

Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Zgarnąć kopystka na dno.

Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodać pozostałe 20 g oleju, nałożyć przystawkę Varoma, dusić 12 min/120°C/obr wsteczne /obr. 1.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.

Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć uduszone pieczarki z cebulą oraz kurczaka. Następnie równomiernie rozłożyć ser camembert, układając go promieniście na tarcie, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać 10 s/obr. 3.5. Otrzymaną masę wylać na tartę, wierzch posypać orzechami. Piec ok. 30-35 min (200°C).
Tartę z kurczakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

Sposób tradycyjny.

Ciasto można początkowo wyrobić mikserem a później zagnieść ręką. Składniki wkładamy do miski i miksujemy – jak zaczną nam się łączyć – zagniatamy ręką. Powstałe ciasto wyjąć, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty, odstawić do lodówki.

Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Cebulę i pieczarki pokroić drobno i zasmażyć na łyżce oliwy na patelni. Kurczaka możecie jeśli chcecie zdrowszą wersje ugotować na parze lub podsmażyć na patelni.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć uduszone pieczarki z cebulą oraz kurczaka. Następnie równomiernie rozłożyć ser camembert, układając go promieniście na tarcie, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać 10 s/obr. 3.5. Otrzymaną masę wylać na tartę, wierzch posypać orzechami. Piec ok. 30-35 min (200°C).
Tartę z kurczakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top