
Jeśli nie macie pomysłu na obiad a lubicie trochę poeksperymentować w kuchni lub lubicie nowe dania – to tarta z kurczakiem i orzechami jest idealna. Orzechy oczywiście jeśli macie uczulenie możecie pominąć.
Składniki:
Ciasto 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
220 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
30 – 40 g wody, zimnej
1 łyżeczka soli
Farsz
300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w mała kostkę
50 g oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
1 łyżeczka tymianku, suszonego
100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
250 g pieczarek, przekrojonych na pół
200 g sera camembert, pokrojonego na 12 trójkątnych kawałków
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
3 jajka
3 – 4 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek (jeśli lubicie)
Ciasto – wykonanie :
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki wg podanej kolejności, wymieszać 30 s/obr. 5.
Powstałe ciasto wyjąć, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
Farsz
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka i 30 g oleju, przyprawić: ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i tymianek, dokładnie wymieszać kopystką.
Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Zgarnąć kopystka na dno.
Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać pozostałe 20 g oleju, nałożyć przystawkę Varoma, dusić 12 min/120°C/obr wsteczne /obr. 1.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić.
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć uduszone pieczarki z cebulą oraz kurczaka. Następnie równomiernie rozłożyć ser camembert, układając go promieniście na tarcie, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać 10 s/obr. 3.5. Otrzymaną masę wylać na tartę, wierzch posypać orzechami. Piec ok. 30-35 min (200°C).
Tartę z kurczakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Sposób tradycyjny.
Ciasto można początkowo wyrobić mikserem a później zagnieść ręką. Składniki wkładamy do miski i miksujemy – jak zaczną nam się łączyć – zagniatamy ręką. Powstałe ciasto wyjąć, uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 min do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty, odstawić do lodówki.
Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Cebulę i pieczarki pokroić drobno i zasmażyć na łyżce oliwy na patelni. Kurczaka możecie jeśli chcecie zdrowszą wersje ugotować na parze lub podsmażyć na patelni.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10 min (200°C). Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć uduszone pieczarki z cebulą oraz kurczaka. Następnie równomiernie rozłożyć ser camembert, układając go promieniście na tarcie, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać jajka, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu i pozostałe ½ łyżeczki soli, wymieszać 10 s/obr. 3.5. Otrzymaną masę wylać na tartę, wierzch posypać orzechami. Piec ok. 30-35 min (200°C).
Tartę z kurczakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.