TARTA to ciasto kruche, które bardzo szybko można wykonać. Można uznać je za ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości. Do tego krem z mascarpone i garść dobrych malin lub truskawek. Z pewnością nikt się nie oprze!

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła, zimnego pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
Krem z mascarpone:
- 500 g sera mascarpone, schłodzonego
- 125 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
- 5 łyżek cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo: 500 g truskawek i kilka listków mięty
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wymieszać 20 s/obr. 4. Mieszać kolejne 10 s/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
- Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
- Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
- Do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto zmiksować aż zaczną powstawać grudki. Zagnieść ciasto rękami w kule.
- Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
- Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubić na gładką masę
- Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty.