TARTA Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

TARTA Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE

TARTA to ciasto kruche, które bardzo szybko można wykonać. Można uznać je za ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości. Do tego krem z mascarpone i garść dobrych malin lub truskawek. Z pewnością nikt się nie oprze!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła, zimnego pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Krem z mascarpone:

  • 500 g sera mascarpone, schłodzonego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: 500 g truskawek i kilka listków mięty

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto wymieszać 20 s/obr. 4. Mieszać kolejne 10 s/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży.
  3. Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
  6. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mocno schłodzoną śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubijać obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  7. Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty.
WYKONANIE TRADYCYJNE:
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto zmiksować aż zaczną powstawać grudki. Zagnieść ciasto rękami w kule.
  3. Uformować kulę – obwinąć folią spożywczą – schłodzić 20 min w lodówce.
  4. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  5. Piec 10 min (190°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Piec kolejne 10-15 min (190°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Upieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min,
  6.  Do misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietanę i ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy ubić na gładką masę
  7. Ubitą masę przełożyć na wystudzoną tartę. Ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami i listkami mięty.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top