THERMOMIX TM6 – czy warto ?

THERMOMIX TM6 – czy warto ?

Postaram Wam się obiektywnie ocenić thermomix. Patrząc na fakt, iż używam go 12 lat myślę, że moja opinia będzie jak najbardziej wiarygodna, nieprzekoloryzowana.

Pierwszy model jaki miałam w swojej kuchni to TM31 – model prosty, nieawaryjny i nieskomplikowany – można byłoby tak rzec i takie miałam przekonanie, do momentu kiedy to zaczęłam używać “szóstkę”. Po drodze miałam jeszcze prezentacje i przymiarkę do “piątki”, ale jakoś mnie nie przekonała. Stwierdziłam, ze wolę pozostać przy starym. Na szóstkę zdecydowałam się sama. Bez prezentacji, zbędnych tłumaczeń itd. chciałam poznać ją sama i stwierdzić czy rzeczywiście jest taka wow!

Wiele z Was pyta mnie co ten thermomix potrafi? Co on ma takiego w sobie, że tyle osób go pożąda, ale tez wiele z Was pyta pod kątem ceny, która nie ukrywajmy nie jest niska. Nie ukrywajmy też faktu, że jest to naprawdę spory wydatek dla przeciętnej rodziny. Na szczęście od czasu do czasu firma Vorwerk robi fajne promocje i istnieje możliwość zakupu urządzenia bez ponoszenia kosztów kredytu.

Na czym polega fenomen thermomixa?

Nie ukrywajmy jednej rzeczy. Wszystkie czynności jakie możemy zrobić w thermomixie, możemy zrobić również samodzielnie… każdy z nas przecież umie zblendować, ugotować, podsmażyć czy też utrzeć …. ale w thermomixie zrobicie to dużo szybciej. Rozmawiałam dziś ze znajomą, która prowadzi firmę, gdzie gotuje dla dużej ilości osób. Poruszyłyśmy temat gotowania i dla przykładu krojenia jabłek dla grupy 60 osób. Użyła argumentu, ze thermomix dla takiej ilości osób jest za mały pojemnościowio. Jednak ja dałam jej przykład na tych jabłkach : licząc, ze potrzebujemy do racuchów 6 porcji zmiksowanych na kostkę jabłek – a miksowanie jednej porcji zajmuje nam ok 10 sekund, to wszystkie 6 porcji zmikusjemy w 60 sekund. Czy jesteś w stanie pokroić tyle jabłek w kostkę w 60 sekund? no nie!

I to niewątpliwie jest jego największa zaleta: jest pomocnikiem, który ułatwia życie. Co najważniejsze z chęcią korzystają z niego również dzieci. Moje klientki mają dzieciaki, które same robią w thermomixie różne koktajle, desery a nawet lody ! A jaka frajda jak upieką same babeczki, mama je tylko wstawia do piekarnika – wiadomo tutaj już trzeba pomóc!

Wielu z Was pisze też do mnie, że boi się kupić themromix bo przytyje. Pocieszę Was, że chyba jak ze wszytskimi sprzętami domowymi początkowa fascynacja i poczucie wydanych pieniędzy motywuje do takiego nadmiernego bym rzekła gotowania tylko na samym początku. Z czasem mija i zaczynacie gotować normalnie. Jest używany często, dlatego nie warto go chować do szafki. U mnie w kuchni stoi na wierzchu i używa go równie często jak czajnika na wodę 🙂

WADY THERMOMIXA – serio są jakieś ? Zawsze się coś znajdzie wiadomo… można by uznać za wadę CENĘ – bo rzeczywiście jednorazowy wydatek dla rodziny czy singla jest dość spory. Ale zobaczcie jeśli wystawicie dotychczasowe używane sprzęty typu :mikser, blender, maszynkę do mielenia mięsa, parownik do warzyw, jakieś urządzenia wielofunkcyjne do surówek itp rzeczy okaże się, że gdyby zsumować te wszystkie urządzenia i ich cenę cena thermomixa już nie jest aż taka wysoka. Ponadto ile miejsca w kuchni zaoszczędzimy !

Z pewnością thermomix ma więcej ZALET niż wad :

  • jak już wspomniałam możemy zaoszczędzić wiele miejsca w kuchni, jest to urządzenie wielofunkcyjne, które ma w sobie aż 20 funkcji: waży, miesza, blenduje, sieka, miksuje, rozdrabnia, mieli, emulguje, ubija, roztapia, wyrabia ciasta (bez oblepionych palcy), podgrzewa, gotuje w niskich i wysokich temperaturach, gotuje na parze, praży, dusi, karmelizuje, rumieni.
  • można myć go w zmywarce
  • Dla mnie jedna z ważniejszych zalet – wyrabianie ciasta w max. 3-4 minuty. Serio, wyrabianie ciasta dla mnie to kiedyś była kara, nienawidziłam oblepionych palcy i tego, że to ciasto wiecznie się tak kleiło. Z thermomixem to czysta przyjemność- ciasto drożdżowe, ślimaki cynamonowe czy ciasto na pizzę – chwila moment i gotowe !
  • w najnowszym modelu mamy już osłonę noża miksującego przez co możemy w nim ugotować gulasz, a nawet rosół z mięsem lub inne zupy, bądź drugie dania.
  • Dobrej jakości stal.  Zazwyczaj po umyciu nie wycieram do sucha i zostawiam mokry, a garnek wygląda wciąż jak nowy.
  • Zdrowe odżywianie. Thermomix umożliwia  zdrowe przygotowywanie posiłków i rożnych dodatków. Z jego pomocą zrobisz ketchup, dżemy, sosy, masło, kostki bulionowe, cukier puder, cukier waniliowy czy też przyprawy – wszystko bez chemii bez glutaminianu, aspartanu i innych wynalazków.
  • Urządzenie dla nieumiejących gotować. Tu nie ma wymówki: “Ja nie umiem gotować”. Urządzenie krok po kroku przeprowadzi przez każdy etap gotowania. Z nim możecie naprawdę zrobić rewolucję w swojej kuchni.
  • ponad 3 tysiące przepisów na platformie Cookidoo, która to wgrana jest w thermomixa i jest możliwość zgrania jej na swój telefon. Pozwala ona na planowanie posiłków i tworzy nam listę zakupów.
Naprawdę gotowanie z thermomixem TM 6 to czysta przyjemność i spora oszczędność czasu ! 

Zapraszam na prezentacje - umów się już dziś tel. 501 850 840 i sam/a się przekonaj

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Jeśli jej nie znacie koniecznie spróbujcie. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, ale także podczas...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top