TIRAMISU

TIRAMISU

tiramisu to deser, który jest przepyszny. Idealny do kawy. Można zrobić go jako ciasto (wystarczy schłodzić w lodówce przez noc) lub w pucharkach. Na blogu znajdziecie również przepis na tiramisu bez jajek.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone gęstego – u mnie Piątnica
  • 2 jajka całe i 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych lady fingers (możecie użyć bezglutenowych biszkoptów)
  • szklanka mocno zaparzonej kawy czarnej
  • kakao gorzkie

Wykonanie THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego załóż motylek. Wbij jajka i żółtko, dodaj cukier – zmiksuj 6 min/obr. 4
  2. Zdejmij motylek. Nastaw thermomix na obr. 3/ czas 3 minuty i przez otwór łyżka po łyżce stopniowo dodawaj mascarpone.
  3. Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.
  4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.
  5. Posyp kakao przed podaniem
  • jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.

Wykonanie tradycyjne

W misie miksera ubij na uch jajka, żółtko i cukier. Dodawaj stopniowo łyżka po łyżce mascaporne. Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.

Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.

Posyp kakao przed podaniem

jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top