TIRAMISU

TIRAMISU

tiramisu to deser, który jest przepyszny. Idealny do kawy. Można zrobić go jako ciasto (wystarczy schłodzić w lodówce przez noc) lub w pucharkach. Na blogu znajdziecie również przepis na tiramisu bez jajek.

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone gęstego – u mnie Piątnica
  • 2 jajka całe i 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych lady fingers (możecie użyć bezglutenowych biszkoptów)
  • szklanka mocno zaparzonej kawy czarnej
  • kakao gorzkie

Wykonanie THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego załóż motylek. Wbij jajka i żółtko, dodaj cukier – zmiksuj 6 min/obr. 4
  2. Zdejmij motylek. Nastaw thermomix na obr. 3/ czas 3 minuty i przez otwór łyżka po łyżce stopniowo dodawaj mascarpone.
  3. Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.
  4. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.
  5. Posyp kakao przed podaniem
  • jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.

Wykonanie tradycyjne

W misie miksera ubij na uch jajka, żółtko i cukier. Dodawaj stopniowo łyżka po łyżce mascaporne. Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.

Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.

Posyp kakao przed podaniem

jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top