tiramisu to deser, który jest przepyszny. Idealny do kawy. Można zrobić go jako ciasto (wystarczy schłodzić w lodówce przez noc) lub w pucharkach. Na blogu znajdziecie również przepis na tiramisu bez jajek.

Składniki:
- 500 g serka mascarpone gęstego – u mnie Piątnica
- 2 jajka całe i 1 żółtko
- 100 g cukru
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych lady fingers (możecie użyć bezglutenowych biszkoptów)
- szklanka mocno zaparzonej kawy czarnej
- kakao gorzkie
Wykonanie THERMOMIX
- Do naczynia miksującego załóż motylek. Wbij jajka i żółtko, dodaj cukier – zmiksuj 6 min/obr. 4
- Zdejmij motylek. Nastaw thermomix na obr. 3/ czas 3 minuty i przez otwór łyżka po łyżce stopniowo dodawaj mascarpone.
- Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.
- Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.
- Posyp kakao przed podaniem
- jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.
Wykonanie tradycyjne
W misie miksera ubij na uch jajka, żółtko i cukier. Dodawaj stopniowo łyżka po łyżce mascaporne. Biszkopty 1 warstwę ułóż w naczyniu lub tortownicy. Polej kawą łyżeczką (można maczać biszkopty w szklance i układać) Wylej masę. Posyp kakao.
Ułóż kolejną warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Wylej kolejną warstwę kremu mascarpone. Przykryj folią spożywczą i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.
Posyp kakao przed podaniem
jeśli chcecie przełamać smak tiramisu możecie w warstwie środkowej pomiędzy biszkopty dać maliny, a samo tiramisu podać z sosem malinowym. Pycha.