TIRAMISU bez jajek

TIRAMISU bez jajek

Co prawda oryginalny przepis na Tiramisu składa się z surowych jajek, ale nie każdy może się do tego przekonać z rożnych przyczyn, dlatego podaje Wam przepis na bazie produktów mlecznych.

Składniki:
Wszystkie produkty muszą być schłodzone.

  • 500 g serka mascarpone dobrej jakości (najlepiej z Piątnicy)
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (przepis na blogu)
    *paczka podłużnych biszkoptów
    *kubek naparzonej mocnej kawy
  • gorzka czekolada (do dekoracji)
  • kakao gorzkie
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie #thermomix;

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę – ubijać obr. 3 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Następnie nastawić tm na 2 min/obr. 3, w tym czasie dodawać porcjami odważony ser mascarpone przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
  3. Po dodaniu całego serka mascarpone dodajemy przez otwór cukier waniliowy i cukier puder. Całość mieszamy 10 sek/obr.3

4.Do kawy dodajemy troszkę amaretto. Biszkopty nasączamy kawą z amaretto i wykładamy spód pucharków. Następnie dodajemy na biszkopty naszą masę mascarpone. Posypujemy całość kakao – przez sitko. I znów układamy biszkopty nasączone, warstwę mascarpone i posypujemy kakao. Całość dekorujemy truskawkami lub malinami i posypujemy startą czekoladą.


Wykonanie metodą tradycyjną:
Do jednej miski wykładamy mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder, W drugiej wysokiej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do miski z mascarpone.
Całość miksujemy na gładką masę.

Do kawy dodajemy troszkę amaretto. Biszkopty nasączamy kawą z amaretto i wykładamy spód pucharków. Następnie dodajemy na biszkopty naszą masę mascarpone. Posypujemy całość kakao – przez sitko. I znów układamy biszkopty nasączone, warstwę mascarpone i posypujemy kakao. Całość dekorujemy truskawkami lub malinami i posypujemy startą czekoladą.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top