Co prawda oryginalny przepis na Tiramisu składa się z surowych jajek, ale nie każdy może się do tego przekonać z rożnych przyczyn, dlatego podaje Wam przepis na bazie produktów mlecznych.

Składniki:
Wszystkie produkty muszą być schłodzone.
- 500 g serka mascarpone dobrej jakości (najlepiej z Piątnicy)
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (przepis na blogu)
*paczka podłużnych biszkoptów
*kubek naparzonej mocnej kawy - gorzka czekolada (do dekoracji)
- kakao gorzkie
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie #thermomix;
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę – ubijać obr. 3 do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Następnie nastawić tm na 2 min/obr. 3, w tym czasie dodawać porcjami odważony ser mascarpone przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
- Po dodaniu całego serka mascarpone dodajemy przez otwór cukier waniliowy i cukier puder. Całość mieszamy 10 sek/obr.3
4.Do kawy dodajemy troszkę amaretto. Biszkopty nasączamy kawą z amaretto i wykładamy spód pucharków. Następnie dodajemy na biszkopty naszą masę mascarpone. Posypujemy całość kakao – przez sitko. I znów układamy biszkopty nasączone, warstwę mascarpone i posypujemy kakao. Całość dekorujemy truskawkami lub malinami i posypujemy startą czekoladą.
Wykonanie metodą tradycyjną:
Do jednej miski wykładamy mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder, W drugiej wysokiej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do miski z mascarpone.
Całość miksujemy na gładką masę.
Do kawy dodajemy troszkę amaretto. Biszkopty nasączamy kawą z amaretto i wykładamy spód pucharków. Następnie dodajemy na biszkopty naszą masę mascarpone. Posypujemy całość kakao – przez sitko. I znów układamy biszkopty nasączone, warstwę mascarpone i posypujemy kakao. Całość dekorujemy truskawkami lub malinami i posypujemy startą czekoladą.