TORT MARYSIEŃKA

TORT MARYSIEŃKA

Tort Marysieńka to słynne ciasto siostry Anastazji. Tort przekładaniec, w którym główną role gra biszkopt czekoladowy i beza z orzechami przełożona kremem budyniowo – maślanym. Pomimo iż wydaje się trudny wcale taki nie jest. Sami zobaczcie i spróbujcie.

Biszkopt czekoladowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli

Beza orzechowa

  • 200 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 1 szczypta soli
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Budyń

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 250g masła

Przygotowanie tortu

  • 200 – 250 ml(szkl.) espresso, zaparzonego, ostudzonego lub poł szklanki likieru kawowego i pół szklanki wody.

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji

Wykonanie tradycyjne:

Zaczynamy tort od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Cały czas miksując. Cukier musi się wchłonąć w białka, nie może być wyczuwalny między palcami.

Dodajemy po kolei po jednym żółtku i miksujemy na bardzo małych obrotach.

W miseczce naszykować mąkę pszenną i kakao. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.

Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 -35 minut w temperaturze 175°C (program góra- dół) lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt po upieczeniu z wysokości około 30 cm upuścić w formie na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty. * upuszczenie ciasta na podłogę zapobiega “oklapnięciu” i pomaga pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Przygotować bezę orzechową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z mąką, skrobią.

W misie miksera (czystej i suchej) umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy.

Następnie do masy bezowej dodać posiekane orzechy z mąkami i delikatnie wymieszać. Formę o takich samych wymiarach jak poprzednia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej bezę orzechową, wyrównać. Piec w 175ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, wystudzić.

Przygotować masę budyniową.

1 ½ szklanki mleka i cukier gotujemy. Resztę mleka mieszam dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszamy najlepiej rózgą, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia i przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (nie utworzy się wówczas kożuch). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny!!! budyń.

Składanie tortu:

Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy i nasączamy zimną kawą. Nakładamy połową masy budyniowej. Przykrywamy blatem z bezy orzechowej. Wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy kawą.

Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki wkładamy do miseczki. W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia i następnie zdejmujemy palnika. Zalewamy nią połamaną czekoladę i odstawiamy na chwilkę aby czekolada się rozpuściła pod wpływem ciepła. Następnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.


 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top