TORT MARYSIEŃKA

TORT MARYSIEŃKA

Tort Marysieńka to słynne ciasto siostry Anastazji. Tort przekładaniec, w którym główną role gra biszkopt czekoladowy i beza z orzechami przełożona kremem budyniowo – maślanym. Pomimo iż wydaje się trudny wcale taki nie jest. Sami zobaczcie i spróbujcie.

Biszkopt czekoladowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli

Beza orzechowa

  • 200 g cukru
  • 250 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 1 szczypta soli
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Budyń

  • 500 g mleka, w temp. pokojowej
  • 20 g cukru waniliowego,
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 250g masła

Przygotowanie tortu

  • 200 – 250 ml(szkl.) espresso, zaparzonego, ostudzonego lub poł szklanki likieru kawowego i pół szklanki wody.

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki, do dekoracji

Wykonanie tradycyjne:

Zaczynamy tort od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Cały czas miksując. Cukier musi się wchłonąć w białka, nie może być wyczuwalny między palcami.

Dodajemy po kolei po jednym żółtku i miksujemy na bardzo małych obrotach.

W miseczce naszykować mąkę pszenną i kakao. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.

Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm lub tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 -35 minut w temperaturze 175°C (program góra- dół) lub do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt po upieczeniu z wysokości około 30 cm upuścić w formie na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 2 blaty. * upuszczenie ciasta na podłogę zapobiega “oklapnięciu” i pomaga pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Przygotować bezę orzechową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z mąką, skrobią.

W misie miksera (czystej i suchej) umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu do powstania gęstej i błyszczącej masy.

Następnie do masy bezowej dodać posiekane orzechy z mąkami i delikatnie wymieszać. Formę o takich samych wymiarach jak poprzednia wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej bezę orzechową, wyrównać. Piec w 175ºC przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, wystudzić.

Przygotować masę budyniową.

1 ½ szklanki mleka i cukier gotujemy. Resztę mleka mieszam dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszamy najlepiej rózgą, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia i przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (nie utworzy się wówczas kożuch). Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny!!! budyń.

Składanie tortu:

Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy i nasączamy zimną kawą. Nakładamy połową masy budyniowej. Przykrywamy blatem z bezy orzechowej. Wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nasączamy kawą.

Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki wkładamy do miseczki. W garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia i następnie zdejmujemy palnika. Zalewamy nią połamaną czekoladę i odstawiamy na chwilkę aby czekolada się rozpuściła pod wpływem ciepła. Następnie mieszamy do powstania gładkiego sosu czekoladowego.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.


 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top