TORT MOCNO OWOCOWY

TORT MOCNO OWOCOWY

Tort owocowy w środku i na zewnątrz. Nasączony herbatą ze względu na dzieci, ale jeśli chcecie możecie nasączyć go na przykład rumem. Delikatny i pyszny. Nie jest mocno słodki. Nie lubię tortów ciężkich i słodkich dlatego wszystkie przepisy na torty u mnie są myślę w granicach słodkiego rozsądku.

SKŁADNIKI:

  • dużo owoców malin, borówek i truskawek ok 1,5 kg łącznie
  • mascarpone 500 g i tutaj z całym szacunkiem testowałam wiele firm i Piątnica jest dla mnie faworytem. Mam pewność, że tort się nie “rozjedzie”
  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka zaparzonej herbaty
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 3./4 szklanki mąki pszennej – przesiana
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej – przesiana

DODATKOWO: rant lub tortownica, papier do pieczenia, mikser, ostry nóż, packa do tynkowania (lub szeroki nóż)

Przygotowanie biszkoptu – dzień przed imprezą:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru i ubijamy aż białka wchłoną cukier – ma być nie wyczuwalny pod palcami. Dlatego musimy ubijać stopniowo, bo łatwiej wówczas o rozpuszczenie cukru w białkach. Dodajemy żółtka i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy krótko na wolnych obrotach mikserem lub rózgą. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175’C. Pieczemy 45 minut – lub do suchego patyczka.

Możecie też wyłożyć blachę papierem i wlać ciasto do rantu. Rant przydaje się do składania tortu.

KREM:

500 g owoców myjemy i suszymy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone – taka kolejność śmietanę do mascarpone a nie odwrotnie, to ważne by nie było grudek i cukier puder. Miksujemy na gładką masę.

SKŁADANIE TORTU – DZIEŃ PRZED :

Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z rantu (tortownicy). Rant obkładam papierem do pieczenia (boki – łatwiej się wtedy wyjmuje).

Kroimy biszkopt na 3 blaty. Pierwszy blat wkładamy do rantu i nasączamy herbatą. Wykładamy masę z mascarpone i owoce. Drugi biszkopt nasączamy herbatą. I powtarzamy czynność z mascarpone i owocami. I przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu.

Cały biszkopt wkładamy na 12 godzin do lodówki. Wyciągamy z rantu przed samym tynkowaniem.

W DNIU PODANIA:

Miksujemy masło na puch. Do ubitego masła dodajemy mleko skondensowane słodzone i ubijamy 4 minuty. W proporcji 1:1 czyli jeśli mamy 200 g masła dodajemy 200 g mleka. Taką masą obkładamy tort. Robimy to w dwóch turach. Pierwszą mało staranie ważne by wysmarować szczelnie tort. Wkładamy na 20 min do lodówki. Wyciągamy i wyrównujemy nożem nierówności. Nakładamy kolejną warstwę masy i przyklejamy owoce. Maliny i borówki w całości. truskawki połówki zewnętrzną stroną do krem. Owoce smarujemy galaretką za pomocą pędzelka – schładzamy do momentu podania w lodówce.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top