TORT MOCNO OWOCOWY

TORT MOCNO OWOCOWY

Tort owocowy w środku i na zewnątrz. Nasączony herbatą ze względu na dzieci, ale jeśli chcecie możecie nasączyć go na przykład rumem. Delikatny i pyszny. Nie jest mocno słodki. Nie lubię tortów ciężkich i słodkich dlatego wszystkie przepisy na torty u mnie są myślę w granicach słodkiego rozsądku.

SKŁADNIKI:

  • dużo owoców malin, borówek i truskawek ok 1,5 kg łącznie
  • mascarpone 500 g i tutaj z całym szacunkiem testowałam wiele firm i Piątnica jest dla mnie faworytem. Mam pewność, że tort się nie “rozjedzie”
  • śmietana 30% – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szklanka zaparzonej herbaty
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 3./4 szklanki mąki pszennej – przesiana
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej – przesiana

DODATKOWO: rant lub tortownica, papier do pieczenia, mikser, ostry nóż, packa do tynkowania (lub szeroki nóż)

Przygotowanie biszkoptu – dzień przed imprezą:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po łyżce cukru i ubijamy aż białka wchłoną cukier – ma być nie wyczuwalny pod palcami. Dlatego musimy ubijać stopniowo, bo łatwiej wówczas o rozpuszczenie cukru w białkach. Dodajemy żółtka i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy krótko na wolnych obrotach mikserem lub rózgą. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175’C. Pieczemy 45 minut – lub do suchego patyczka.

Możecie też wyłożyć blachę papierem i wlać ciasto do rantu. Rant przydaje się do składania tortu.

KREM:

500 g owoców myjemy i suszymy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone – taka kolejność śmietanę do mascarpone a nie odwrotnie, to ważne by nie było grudek i cukier puder. Miksujemy na gładką masę.

SKŁADANIE TORTU – DZIEŃ PRZED :

Upieczony i ostudzony biszkopt wyciągamy z rantu (tortownicy). Rant obkładam papierem do pieczenia (boki – łatwiej się wtedy wyjmuje).

Kroimy biszkopt na 3 blaty. Pierwszy blat wkładamy do rantu i nasączamy herbatą. Wykładamy masę z mascarpone i owoce. Drugi biszkopt nasączamy herbatą. I powtarzamy czynność z mascarpone i owocami. I przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu.

Cały biszkopt wkładamy na 12 godzin do lodówki. Wyciągamy z rantu przed samym tynkowaniem.

W DNIU PODANIA:

Miksujemy masło na puch. Do ubitego masła dodajemy mleko skondensowane słodzone i ubijamy 4 minuty. W proporcji 1:1 czyli jeśli mamy 200 g masła dodajemy 200 g mleka. Taką masą obkładamy tort. Robimy to w dwóch turach. Pierwszą mało staranie ważne by wysmarować szczelnie tort. Wkładamy na 20 min do lodówki. Wyciągamy i wyrównujemy nożem nierówności. Nakładamy kolejną warstwę masy i przyklejamy owoce. Maliny i borówki w całości. truskawki połówki zewnętrzną stroną do krem. Owoce smarujemy galaretką za pomocą pędzelka – schładzamy do momentu podania w lodówce.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top