SKŁADNIKI:
- 400g śmietanki 30%
- biszkopty podłużne op.
- 500g mascarpone Piątnica – tylko tej firmy używam bo jest gęsty
- 3 łyżki nutelli
- łyżka cukru waniliowego
- 500 g truskawek – umytych obranych, pokrojonych na ćwiartki
- 200 g borówek
- 200 g malin
- 200 g masła min. 82% tłuszczu
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- kawa lub herbata pół szklanki zaparzonej – do nasączania tortu
- do dekoracji: róże lub inne kwiaty
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie biszkopta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Składanie tortu:
Upieczony biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy kawą lub herbatą. śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na krem. Wykładamy na nasączony blat biszkoptu połowę porcji kremu. Układamy truskawki. Przykrywamy środkowym blatem. Nasączamy. Do kremu dodajemy nutellę. Miksujemy. Wykładamy krem czekoladowy na środkowy biszkopt. Układamy borówki i maliny. Przykrywamy górnym blatem biszkopta. Wkładamy tort do lodówki by się schłodził. Masło miksujemy ok 6 -10 min. Dolewamy mleka skondensowanego słodzonego stopniowo – ciągle miksując. Wyciągamy schłodzony tort, nakładamy pierwszą warstwę tynku, na górę i na boki. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Powtarzamy czynność – wyrównując górę bardziej precyzyjnie. Boki obklejamy biszkoptami. Na górze układamy kwaity i wbijamy topper (kwiaty należy zabezpieczyć folią przed wbiciem do tortu). Można przewiązać tort wstążką.