SZYBKI OWOCOWY TORT

SZYBKI OWOCOWY TORT

Owoce w tym przypadku maliny borówki truskawki
Nasączony herbatą ciemną z łyż. cukru

Masa :
Mascarpone 500g Piątnica
Śmietana 30% małe op. Zott
1/2 szkl. (250ml) cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowy

Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone powoli łyżka po łyżce ciągle miksując.

BISZKOPT – składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać do naczynia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się ;)) tylko rzucamy
Emotikon smile

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.

—————————–
Blaty nasączamy herbatą. Przekładamy masą mascarpone na której układamy za każdym razem pokrojone owoce. Na końcowym górnym blacie smarujemy cieniutko masą mascarpone i układamy całe owoce

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top