
Owoce w tym przypadku maliny borówki truskawki
Nasączony herbatą ciemną z łyż. cukru
Masa :
Mascarpone 500g Piątnica
Śmietana 30% małe op. Zott
1/2 szkl. (250ml) cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowy
Mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone powoli łyżka po łyżce ciągle miksując.
BISZKOPT – składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo deklitanie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się ;)) tylko rzucamy
Emotikon smile
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
—————————–
Blaty nasączamy herbatą. Przekładamy masą mascarpone na której układamy za każdym razem pokrojone owoce. Na końcowym górnym blacie smarujemy cieniutko masą mascarpone i układamy całe owoce