TORT TIRAMISU

TORT TIRAMISU

Idealne ciasto na różne okazje. Można je zrobić również jako prezent. Przewiązujemy wówczas wstążką i mamy taki oto torcik tiramisu. Tort jest pyszny. Polecam Wam zrobić, ponieważ jest wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu.

Potrzebujemy:
✩ 2 serki mascarpone po 250 g Piątnica (ja zawsze kupuje ten , próbowałam na innych ale wychodzą ciapy)
✩ śmietana duża Piątnica 30% ZIMNA
✩ duża szklanka zaparzonej kawy i ostudzonej
✩ szklanka cukru pudru
✩ pół torebki cukru z prawdziwą wanilią
✩ kakao ciemne gorzkie
✩ 2 p. po 120g biszkoptów długich
✩ owoce ok 250 g truskawek

Na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Gdy piana będzie sztywna ubijamy dalej dosypując stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na wolnych obrotach lub łyżką. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy na wolnych obrotach chwilkę. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę (spód wyłożony papierem). Pieczemy 40 min (do suchego patyczka) w temp. 170’C.

Wykonanie kremu :
ubijamy śmietanę na sztywno (uwaga żeby się masło nie zrobiło 
do osobnej miski wykładamy dwa serki mascarpone cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy
do masy z mascarpone dorzucamy bitą śmietanę po 2-3 łyżki i miksujemy na wolnych obrotach aż masa będzie jednolita

Biszkopt kroimy na 3 części.
Spód nasączamy kawy. Posypujemy gorzkim kakao (przez sitko) i układamy warstwę masy mascaprone. U mnie tu jeszcze były ułożone na masie truskawki.
Następnie kładziemy kolejny biszkopt, nasączamy znowu kawą i posypujemy kakao i kładziemy masę. Kładziemy ostatni okrąg z biszkoptu. i smarujemy tort u góry masą.

Biszkoptom odcinamy końcówki na równo. (zmierzyć sobie trzeba wysokość tortu). Każdy biszkopt smarujemy masą mascarpone i przyklejamy do tortu.
Górę posypujemy kakao i układamy przekrojone na pół truskawki z szypułkami.

Obwiązujemy tort wstążką )

 

You may also like

SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

Sos pieczarkowy – idealny do kasz, mięsa lub makaronu. Składniki 430 ml wody 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub...

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

Dzisiejsza zachcianka – ekspresowy jabłecznik – kruszonka z vege masła i kaszy manny – dosłodzona xylitolem.Idealna do lodów i bitej...

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Składniki na około 16 sztuk:120g masła (w temperaturze pokojowej)180g mąki pszennej80g cukru drobnego70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki skórka...

MAZUREK RAFAELLO

MAZUREK RAFAELLO

Mazurek rafaello na życzenie dziecka i dobicie matki  a tak serio wylizalam cała miskę takie dobre  tylko ciiii… Składniki: 250g mascarpone 8kulek...

Back to Top