
Biszkopt:
- 5 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru drobnego do wypieków
Dodatkowo potrzebujemy:
- 1/2 kubka mocnej herbaty
- wiórki kokosowe
- owoce
Krem składniki i wykonanie:
- 250 g mascarpone
- 1 kubeczek śmietany zott 30% ubitej na sztywno
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas aż piana będzie błyszcząca. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i mieszamy łyżką, by wymieszać składniki. mąki przesiewamy i mieszamy na najmniejszych obrotach mikserem.
Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i resztę składników miksujemy.
Biszkopt przekrawamy na 3 części (ostudzony). Dolną części nasączamy herbatą. Smarujemy kremem. Wykładamy owoce. Nakładamy kolejną warstwę biszkopta, nasączamy. Smarujemy kremem, układamy owoce. Nakładamy wierzch biszkopta. Smarujemy całość kremem (boki i górę). Górę na środku dekorujemy owocami, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi)
Wykonanie z pieczeniem ok 1 h.