TORT TRUSKAWKOWO – KOKOSOWY

TORT TRUSKAWKOWO – KOKOSOWY

Biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 1/2 kubka mocnej herbaty
  • wiórki kokosowe
  • owoce

Krem składniki i wykonanie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kubeczek śmietany zott 30% ubitej na sztywno
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas aż piana będzie błyszcząca. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i mieszamy łyżką, by wymieszać składniki. mąki przesiewamy i mieszamy na najmniejszych obrotach mikserem.

Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i resztę składników miksujemy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części (ostudzony). Dolną części nasączamy herbatą. Smarujemy kremem. Wykładamy owoce. Nakładamy kolejną warstwę biszkopta, nasączamy. Smarujemy kremem, układamy owoce. Nakładamy wierzch biszkopta. Smarujemy całość kremem (boki i górę). Górę na środku dekorujemy owocami, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi)

Wykonanie z pieczeniem ok 1 h.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

BABKA ZE SZPINAKIEM

BABKA ZE SZPINAKIEM

Składniki180 g olej rzepakowy, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy330 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy3 jajka200...

Back to Top