TORT TRUSKAWKOWO – KOKOSOWY

TORT TRUSKAWKOWO – KOKOSOWY

Biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru drobnego do wypieków

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 1/2 kubka mocnej herbaty
  • wiórki kokosowe
  • owoce

Krem składniki i wykonanie:

  • 250 g mascarpone
  • 1 kubeczek śmietany zott 30% ubitej na sztywno
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy cały czas aż piana będzie błyszcząca. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i mieszamy łyżką, by wymieszać składniki. mąki przesiewamy i mieszamy na najmniejszych obrotach mikserem.

Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i resztę składników miksujemy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części (ostudzony). Dolną części nasączamy herbatą. Smarujemy kremem. Wykładamy owoce. Nakładamy kolejną warstwę biszkopta, nasączamy. Smarujemy kremem, układamy owoce. Nakładamy wierzch biszkopta. Smarujemy całość kremem (boki i górę). Górę na środku dekorujemy owocami, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi)

Wykonanie z pieczeniem ok 1 h.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top