TORT TRUSKAWKOWY

TORT TRUSKAWKOWY

Chciałabym Was przekonać, że robienie tortu to nic trudnego. Opiszę Wam teraz jak krok po kroku zrobić tort truskawkowy z kremem na bazie serka mascarpone, przekładany konfiturą z czarnego bzu. Tort przygotowujemy dzień wcześniej, aby się “przegryzł”.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru drobnego

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone (gęstego, dobrej jakości – konsystencja powinna być taka, że ciężko się wyciąga łyżką)
  • 150 ml śmietany 30% (ubitej na sztywno)
  • łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub ziarenek wanilii
  • łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie (50 ml wody) przestudzona

Dodatkowo:

  • konfitura z czarnego bzu lub z porzeczki czarnej
  • Szklanka zaparzonej herbaty gorzkiej
  • owoce ok 500 g truskawek i garść borówek

Tynk składniki – ważne – temperatura składników musi być pokojowa.

  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru

Biszkopt: Białka ubijamy na bardzo sztywno w suchej misce ( to jest podstawa udanego biszkoptu). Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana zrobi się błyszcząca i mocno sztywna. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie mikserem lub łyżką. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach krótko i delikatnie, do połączenia się składników lub mieszamy łyżką.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na tortownice (średnica ok 25 cm). Wkładamy do nagrzanego 175’C piekarnika i pieczemy ok 45 min (do suchego patyczka). Biszkopt wykładamy na blat i zostawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie obrysowujemy nożem wokół obręczy i wyciągamy. Przekrawamy na 3 równe części.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. D drugiej miski wkładamy pozostałe składniki (oprócz namoczonej żelatyny) i dodajemy ubitą śmietanę. Miksujemy aż utworzy nam się gładki krem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Odstawiamy.

Kroimy truskawki na plasterki ok 250g i drugie 250g na ćwiartki.

SKŁADAMY TORT:

Biszkopt (dolny) wkładamy do tortownicy. Boki tortownicy wykładamy papierem (przedłużając rant na wysokość) Biszkopt nasączamy herbatą. Smarujemy konifturą. Wykładamy 1/2 masy kremu. Przykrawamy kolejnym biszkoptem. Nasączamy herbatą. Wykładamy kolejną masę kremu. Układamy dość gęsto truskawki pokrojone w ćwiartki. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, lekko dogniatając. Tak złożony tort wraz z tortownicą wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Przed wyciągnięciem z lodówki ubijamy na puch masło z cukrem. Do ubitego masła po łyżce stopniowo dodajemy mascarpone, by uniknąć zważenia.

Wskazówka : Jeśli Wam się zważy masa lekko ją podgrzejcie na malusieńkim ogniu i cały czas miksujcie. (ok 1-2 min). Składniki powinny się połączyć.

Wyciągamy tort z lodówki. Zdejmujemy rant i papier do pieczenia. Tort powinien być równy. Nakładamy tynk na górę tortu wyrównujemy. Obkładamy boki, wyrównujemy. Chowamy tort na 30 min. do lodówki. i ponownie tynkujemy – wyrównujemy niedoskonałości.

Truskawki pokrojone w plasterki układamy zaczynając od zewnątrz i układamy do wewnątrz. Gdzie nie gdzie posypujemy borówkami.

 

You may also like

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

SOS PIECZARKOWY

SOS PIECZARKOWY

Sos pieczarkowy – idealny do kasz, mięsa lub makaronu. Składniki 430 ml wody 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub...

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

EKSPRESOWY JABŁECZNIK

Dzisiejsza zachcianka – ekspresowy jabłecznik – kruszonka z vege masła i kaszy manny – dosłodzona xylitolem.Idealna do lodów i bitej...

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Maślane, kruche ciastka ze skórką cytrynową i morelami.

Składniki na około 16 sztuk:120g masła (w temperaturze pokojowej)180g mąki pszennej80g cukru drobnego70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki skórka...

Back to Top