Chciałabym Was przekonać, że robienie tortu to nic trudnego. Opiszę Wam teraz jak krok po kroku zrobić tort truskawkowy z kremem na bazie serka mascarpone, przekładany konfiturą z czarnego bzu. Tort przygotowujemy dzień wcześniej, aby się “przegryzł”.

Składniki na biszkopt:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru drobnego
Składniki na krem:
- 500 g mascarpone (gęstego, dobrej jakości – konsystencja powinna być taka, że ciężko się wyciąga łyżką)
- 150 ml śmietany 30% (ubitej na sztywno)
- łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) lub ziarenek wanilii
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie (50 ml wody) przestudzona
Dodatkowo:
- konfitura z czarnego bzu lub z porzeczki czarnej
- Szklanka zaparzonej herbaty gorzkiej
- owoce ok 500 g truskawek i garść borówek
Tynk składniki – ważne – temperatura składników musi być pokojowa.
- 200 g masła
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
Biszkopt: Białka ubijamy na bardzo sztywno w suchej misce ( to jest podstawa udanego biszkoptu). Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana zrobi się błyszcząca i mocno sztywna. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie mikserem lub łyżką. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy na najwolniejszych obrotach krótko i delikatnie, do połączenia się składników lub mieszamy łyżką.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wylewamy na tortownice (średnica ok 25 cm). Wkładamy do nagrzanego 175’C piekarnika i pieczemy ok 45 min (do suchego patyczka). Biszkopt wykładamy na blat i zostawiamy do ostudzenia. Jak ostygnie obrysowujemy nożem wokół obręczy i wyciągamy. Przekrawamy na 3 równe części.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. D drugiej miski wkładamy pozostałe składniki (oprócz namoczonej żelatyny) i dodajemy ubitą śmietanę. Miksujemy aż utworzy nam się gładki krem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. Odstawiamy.
Kroimy truskawki na plasterki ok 250g i drugie 250g na ćwiartki.
SKŁADAMY TORT:
Biszkopt (dolny) wkładamy do tortownicy. Boki tortownicy wykładamy papierem (przedłużając rant na wysokość) Biszkopt nasączamy herbatą. Smarujemy konifturą. Wykładamy 1/2 masy kremu. Przykrawamy kolejnym biszkoptem. Nasączamy herbatą. Wykładamy kolejną masę kremu. Układamy dość gęsto truskawki pokrojone w ćwiartki. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu, lekko dogniatając. Tak złożony tort wraz z tortownicą wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przed wyciągnięciem z lodówki ubijamy na puch masło z cukrem. Do ubitego masła po łyżce stopniowo dodajemy mascarpone, by uniknąć zważenia.
Wskazówka : Jeśli Wam się zważy masa lekko ją podgrzejcie na malusieńkim ogniu i cały czas miksujcie. (ok 1-2 min). Składniki powinny się połączyć.
Wyciągamy tort z lodówki. Zdejmujemy rant i papier do pieczenia. Tort powinien być równy. Nakładamy tynk na górę tortu wyrównujemy. Obkładamy boki, wyrównujemy. Chowamy tort na 30 min. do lodówki. i ponownie tynkujemy – wyrównujemy niedoskonałości.
Truskawki pokrojone w plasterki układamy zaczynając od zewnątrz i układamy do wewnątrz. Gdzie nie gdzie posypujemy borówkami.