
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (szklanka 250ml)
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) ja używam do wszystkiego Szymanowskiej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 kg truskawek
- 250 g ricotty
- 250 g mascarpone
- kubeczek śmietany kremówki (30%)
- mocna kawa zaparzona
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie tradycyjne
Wykonanie biszkopta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do naczynia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania (jak już są sztywne) dodawać powolutku cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając na średnich obrotach.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki lub trzepaczki kuchennej. Mieszamy tak jakbyśmy chcieli napowietrzyć całe ciasto (ruchy góra dół).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
UWAGA ! Najważniejsze – nie boimy się
tylko rzucamy
W międzyczasie jak piecze nam się biszkopt – ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. W osobnej misce mieszamy mascarpone, cukier puder, ricottę i dodajemy ubitą śmietanę. Dzielimy krem na pół.
W osobnej misce wkładamy garść truskawek i miksujemy je na kawałki. Dodajemy jedną część masy z serków.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
Dolny blat nasączamy kawą. nakładamy warstwę kremu truskawkowego. Nakładamy drugi blat biszkoptowy – nasączamy kawą. Układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy masą mascarpone. Przykrywamy blatem biszkoptowym. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch torta i ozdabiamy truskawkami.
Wykonanie w Thermomix:
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 3s/obr. 9, przełożyć do miseczki.
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić 6min/obr. 4.
Następnie ubijać kolejne 2 min/obr. 4 stopniowo dodając cukier przez otwór.
Zmniejszamy obroty na 2 i przez 1 min. dalej mieszamy. W tym czasie przez otwór dodajemy po kolei żółtka
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną – obr. 2- 20 sek.
Wykładamy masę biszkoptową do wyłożonej papierem tortownicy.
Pieczemy w nagrzanym do 175’C piekarniku. 45 min. (do tzw. suchego patyczka)
W międzyczasie jak piecze nam się biszkopt – ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. W osobnej misce mieszamy mascarpone, cukier puder, ricottę i dodajemy ubitą śmietanę. Dzielimy krem na pół.
W osobnej misce wkładamy garść truskawek i miksujemy je na kawałki. Dodajemy jedną część masy z serków.
Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i kroimy na 3 blaty.
Dolny blat nasączamy kawą. nakładamy warstwę kremu truskawkowego. Nakładamy drugi blat biszkoptowy – nasączamy kawą. Układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy masą mascarpone. Przykrywamy blatem biszkoptowym. Pozostałą częścią masy smarujemy wierzch torta i ozdabiamy truskawkami.