
SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka soli
- 100 g sera cheddar, tartego (jeśli macie trudności z zakupem takiego może być mozarella w kostce)
- 120 g cebuli, pokrojonej na kawałki
- ¼ papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
- 10 g kolendry, świeżej
- 40 g oleju
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 12 tortilli pszennych
- szczypta przyprawy uniwersalnej
Wykonanie w #thermomix:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser, odstawić. Ser jeśli kupiliście w kostce możecie zmiksować też w thermomixie (obr. 7 – ok 3-4 sek)
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, papryczkę chili, kolendrę, dodać olej, rozdrobnić 2 s/obr. 5, dusić 5 min/120°C/obr. .
Dodać pomidory i sól, dusić 15 min/120°C/obr. .
Dodać kurczaka, dusić 5 min/120°C/obr. 1, wymieszać 4 s//obr. 4. Masę rozłożyć równomiernie na 6 tortillach, posypać serem, przykryć kolejnymi 6 plackami tortilli, docisnąć.
Rozgrzać patelnię, tortille smażyć do momentu rozpuszczenia się sera (2-3 min z każdej strony).
Tortille pokroić na 4 kawałki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z guacamole lub sosem BBQ. (przepis na guacamole znajdziecie na blogu)
Tradycyjne wykonanie:
Ser zetrzeć na tarce. Do blendera włożyć cebulkę pokroić w pióra, papryczkę chilli, dodać listki kolendry i olej – całość zmiksować. Dodać pomidory i sól i lekko zblendować. Całość przelać do garnka i na małym ogniu gotować ok 10 min. Blendujemy robotem żyrafą.
Kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, przyprawiamy lekko przyprawą uniwersalną. Podsmażyć na patelni. Dodajemy kurczaka do sosu pomidorowego. Jeśli macie blender taki z nożykami, że macie kontrole nad tym jak kroi możecie kurczaka z sosem zblendować na wiórki. Jeśli nie musicie go naprawdę drobno pokroić na małe kawałeczki.
Masę rozłożyć równomiernie na 6 tortillach, posypać serem, przykryć kolejnymi 6 plackami tortilli, docisnąć.
Rozgrzać patelnię, tortille smażyć do momentu rozpuszczenia się sera (2-3 min z każdej strony).
Tortille pokroić na 4 kawałki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu z guacamole lub sosem BBQ. (przepis na guacamole znajdziecie na blogu)