
Ciasto kakaowe:
• 200 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 100 g cukru pudru
• 40 g gorzkiego kakao
• 2 łyżki zimnej wody
• 1 szczypta soli
Krem czekoladowy
• 1 gorzka czekolada
• 1 mleczna czekolada 200 ml śmietanki 30%
• 50 g masła
• 220 g serka mascarpone
Ciasto kakaowe: W misce umieść sypkie składniki, następnie dodaj wodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieć szybko gładkie, jednolite ciasto, którym wyłóż dno foremek do mini tart (albo jedną formę do tarty).
thermomix obr 5 /20-30 sek.
Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę lub do zamrażalnika na około 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremki z ochłodzonym ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika, ciastka piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciastka ostudź na kratce.
Krem czekoladowy
Do garnuszka wlej śmietanę i doprowadź ją do wrzenia, następnie zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę oraz masło i odstaw na około 5 minut. Następnie całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników. Na końcu dodaj serek mascarpone i ponownie wymieszaj, aż do połączenia składników. Przygotowaną biała masę czekoladową przelej ostrożnie na kruchy spód wysmarowany dżemem malinowy.Tartę z czekoladowym kremem odstaw do ostudzenia (najlepiej do lodówki).
Na wierz ułożyć maliny i posypać orzeszkami ziemnymi solinymi.