
Składniki:
- 25 sztuk truskawek,
- 150 g mlecznej czekolady
Przygotowanie truskawek: szypułek nie odrywamy, zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać truskawki oraz na ozdobę.Truskawki myjemy i zostawiamy do całkowitego osuszenia. Bardzo ważne jest by truskawki były całkowicie suche. Następnie osuszone truskawki schładzamy przez minimum 15 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: umieszczamy szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą. W Wkładamy czekoladę do miseczki i czekamy aż się rozpuści. Schłodzone truskawki trzymając za szypułki, maczamy w roztopionej czekoladzie. Układamy na papilotkach lub na talerzu. Truskawki w czekoladzie odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia (jeśli damy je do lodówki czekolada zmatowieje).