TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

Składniki:

  • 25 sztuk truskawek,
  • 150 g mlecznej czekolady

Przygotowanie truskawek: szypułek nie odrywamy, zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać truskawki oraz na ozdobę.Truskawki myjemy i zostawiamy do całkowitego osuszenia. Bardzo ważne jest by truskawki były całkowicie suche. Następnie osuszone truskawki schładzamy przez minimum 15 minut w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: umieszczamy szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą. W Wkładamy czekoladę do miseczki i czekamy aż się rozpuści. Schłodzone truskawki trzymając za szypułki, maczamy w roztopionej czekoladzie. Układamy na papilotkach lub na talerzu. Truskawki w czekoladzie odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia (jeśli damy je do lodówki czekolada zmatowieje).

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top