TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE

Składniki:

  • 25 sztuk truskawek,
  • 150 g mlecznej czekolady

Przygotowanie truskawek: szypułek nie odrywamy, zostawiamy je po to, by łatwiej było chwytać truskawki oraz na ozdobę.Truskawki myjemy i zostawiamy do całkowitego osuszenia. Bardzo ważne jest by truskawki były całkowicie suche. Następnie osuszone truskawki schładzamy przez minimum 15 minut w lodówce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: umieszczamy szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą. W Wkładamy czekoladę do miseczki i czekamy aż się rozpuści. Schłodzone truskawki trzymając za szypułki, maczamy w roztopionej czekoladzie. Układamy na papilotkach lub na talerzu. Truskawki w czekoladzie odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia (jeśli damy je do lodówki czekolada zmatowieje).

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top