Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser.

Składniki na 3 porcje
- 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)
- 1 litr mleka do kaszy manny i 350g mleka do sosu waniliowego
- 110 g kaszy manny
- 155g cukru
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 żółtka
- szczypta soli
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- truskawki do dekoracji
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, 100g cukru gotować 10 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 15 s/obr. 5. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na 20 min.
- Do naczynia założyć motylek wlać mleko, kasze manne i 25g cukru, cukier waniliowy 1 łyżeczkę gotować 11 minut/obr. 2/ 90’C. Połowę kaszy manny rozlać do szklaneczek.
- . Do naczynia z kaszą manną wlać połowę musu, nastawić obr. 3/1 minuta wymieszać. Rozlać do szklaneczek na waniliową warstwę kaszy manny.
- Umieścić czyste naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 350 g mleka, dodać pozostałe 30 g cukru, skrobię, cukier waniliowy, żółtka i sól, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 3. Powstałym sosem polać desery. Następne zrobić kleksa z sosu truskawkowego i ozdobić owocami. Smacznego.
- Sos nadaje się fajnie również do naleśników, więc jeśli go Wam zostanie możecie spróbować z naleśnikami lub goframi 😀