Pyszny sernik na zimno, mocno truskawkowy z czekoladowym spodem. Robi się go bardzo szybko. Wygląda efektownie. Robimy je dzień wcześniej przed podaniem. Jeśli dacie bezglutenowe biszkopty lub herbatniki, wówczas ciasto będą mogły zjeść osoby na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 500 g truskawek świeżych
- galaretka przeźroczysta 1 opakowanie (bg)
- galaretka truskawkowa 1 opakowanie (bg)
- ziarenka z połowy laski wanilii lub łyżeczka estraktu waniliowego
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 1kg twarogu, pokrojonego na kawałki – można użyć w wiaderku wówczas pomijamy etap mielenia
- 100g biszkoptów (bezglutenowych)
- 4-5 łyżek czubatych masła orzechowo-czekoladowego typu nutella – najlepiej swój wyrób
- galaretka przeźroczysta (opcjonalnie na wierzch) – dodatkowe opakowanie
Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy. Drugą galaretkę przeźroczystą i truskawkową rozpuścić (w osobnych naczyniach) w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć.
Biszkopty zblendować z masłem czekoladowo – orzechowym. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do blendera wsypać cukier, zmielić. Do garnuszka włożyć masło i cukier puder, podgrzewać ok 2 minut i mieszać do połączenia składników. Ostudzić. Do naczynia miksera dodać zmielony twaróg i ziarenka z połowy laski wanilii.. Zmiksować lekko mikserem i dodawać ostudzone masło z cukrem pudrem. Podzielić masę na dwie części. Do pierwszej w trakcie miksowania dodajemy stopniowo galaretkę brzoskwiniową. Wylewamy do tortownicy na czekoladowy spód. Wkładamy do lodówki na górną półkę (najchłodniejszą).
Truskawki zblendować dodać do drugiej części masy i w trakcie miksowania stopniowo dodawać galaretkę truskawkową. Wylewamy masę truskawkową na masę waniliową. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej truskawki. Zalewamy galaretką przeźroczystą (opcjonalnie) i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
THERMOMIX – wykonanie
Galaretkę przeźroczystą rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy. Drugą galaretkę przeźroczystą i truskawkową rozpuścić (w osobnych naczyniach) w ½ ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostudzenia, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć.
Biszkopty zblendować obr. 8/10 sek. z masłem czekoladowo – orzechowym. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Umyć naczynie.
Zblendowac truskawki (połowę – 250g) – obr.8/8 sek. Przełożyć do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić na cukier puder 15 s/obr. 10.Dodać masło, podgrzewać 3 min/60°C/obr. 1, ostudzić Do naczynia miksującego dodać twaróg i ziarenka laski wanilii, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min 30 s/obr. 6 Połowę masy przełożyć do innego naczynia. Ponownie uruchomić thermomix na obr. 6 /1min 30 sek i do masy twarogowej w trakcie wlewać stopniowo galaretkę przeźroczystą. Wylać masę na ciasteczkowy spód. Wsadzić do lodówki. Następnie wlać do naczynia miksującego drugą część masy twarogowej, zblendowane truskawki, nastawiamy obr. 5/1min 30 sek i wlewamy stopniowo galaretkę truskawkową. Wylewamy masę truskawkową na masę waniliową. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej truskawki. Zalewamy galaretką przeźroczystą (opcjonalnie) i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.