TWAROGOWY OMLET CESARSKI

TWAROGOWY OMLET CESARSKI

Składniki:

✅2 jajka M/ L
✅200 g twarogu (u mnie półtłusty)
✅1 łyżeczka cukru
✅1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka z połowy ✅laski wanilii
✅Szczypta soli
✅1/2 szklanki mleka
✅1/2 szklanki mąki
✅tłuszcz do smażnia

+ ewentualnie cukier puder do posypania.

DODATKI: Ja lubię też podawać go z owocami, np frużeliną wiśniową, powidłami śliwkowymi (tak jada się w Niemczech?), musem jabłkowym czy choćby z dżemem truskawkowym.

Dla wielbicieli rodzynek? Też możecie je dorzucić, albo garść suszonej żurawiny. Bawcie się dodatkami.

SPOSÓB WYKONANIA:

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukry (lub cukier i ziarenka wanilii), mleko i mąkę. Wymieszać widelcem.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, po czym dodać je mieszając delikatnie z serową masą.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wlać masę. Smażyć omlet na średnim ogniu, aż zrumieni się od spodu. Przewrócić go wtedy na drugą stronę. Nie martwcie się jeśli się połamie- w sumie tak ma być☺ Jeśli kawałki są zbyt duże, porozrywajcie je za pomocą łopatki. Sprawcie by kawałki zrumieniły się z każdej ze stron.
Gotowy, wyłóżcie na talerz i przypudrujcie cukrem. Dodajcie owoce jeśli macie chęć.
Smacznego!

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top