Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku. Ciasteczka wywodzą się z Wiednia.

SKŁADNIKI: 
160 g migdałów bez skóry
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła pokroić na 2 cm kawałki
180 g mąki pszennej 
50 g skrobi kukurydzianej
1 jajo 
1 szczypta soli
wykonanie w thermomix: 

1. Migdały pieczemy na patelni przez 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier waniliowy i cukier, zmiksować na proszek 20 sek./obr. 10, przełożyć na głęboki talerz i odstawić.
3. Włożyć prażone migdały do ​​naczynia miksującego i posiekać 7 s / obr.10.
4. Dodać do posiekanych migdałów 70 g sproszkowanego cukru waniliowego, masło, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, jajko i sól i mieszać za pomocą kopystki przez 25 sek./obr.4. 
5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przekroić na pół, uformować w dwie rolki (po 24 cm), zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Wałek do ciasta pokroić na 24 równej wielkości kawałki po ok. 1 cm każdy, uformować ruloniki grubości palca, zwężać końce i ułożyć je w półksiężyc na przygotowanej blasze do pieczenia. 

8. Piec półksiężyce wanilii na blasze przez 10- 15 minut (160 ° C) w dolnej połowie piekarnika. Wyjąć, natychmiast wrzucić ostrożnie do pozostałego sproszkowanego cukru waniliowego, ostudzić na kratce
9. Jak ciastka trochę ostygną, zanurzyć ich podstawę w cukrze.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Migdały pieczemy na patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy je.
  2. Cukier wraz z cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na proszek.
  3. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać 70 g sproszkowanego cukru z cukrem waniliowym, masło, mąki, jajo i sól.
  4. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta 2 wałki długie na ok 24 cm.. i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzać piekarnik na 160’C – wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
  6. Wałek pokroić na 24 równe części. Formować z nich księżyce. Układać na blasze.
  7. Pieczemy rogaliki, blacha po blasze 10-15 minut w temperaturze 160’C. Gorące wkładamy do resztki cukru pudru wymieszanego z wanilią.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Ostudzone zanurzamy podstawę ciastka w cukrze pudrze.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top