Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku. Ciasteczka wywodzą się z Wiednia.

SKŁADNIKI: 
160 g migdałów bez skóry
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła pokroić na 2 cm kawałki
180 g mąki pszennej 
50 g skrobi kukurydzianej
1 jajo 
1 szczypta soli
wykonanie w thermomix: 

1. Migdały pieczemy na patelni przez 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier waniliowy i cukier, zmiksować na proszek 20 sek./obr. 10, przełożyć na głęboki talerz i odstawić.
3. Włożyć prażone migdały do ​​naczynia miksującego i posiekać 7 s / obr.10.
4. Dodać do posiekanych migdałów 70 g sproszkowanego cukru waniliowego, masło, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, jajko i sól i mieszać za pomocą kopystki przez 25 sek./obr.4. 
5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przekroić na pół, uformować w dwie rolki (po 24 cm), zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Wałek do ciasta pokroić na 24 równej wielkości kawałki po ok. 1 cm każdy, uformować ruloniki grubości palca, zwężać końce i ułożyć je w półksiężyc na przygotowanej blasze do pieczenia. 

8. Piec półksiężyce wanilii na blasze przez 10- 15 minut (160 ° C) w dolnej połowie piekarnika. Wyjąć, natychmiast wrzucić ostrożnie do pozostałego sproszkowanego cukru waniliowego, ostudzić na kratce
9. Jak ciastka trochę ostygną, zanurzyć ich podstawę w cukrze.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Migdały pieczemy na patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy je.
  2. Cukier wraz z cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na proszek.
  3. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać 70 g sproszkowanego cukru z cukrem waniliowym, masło, mąki, jajo i sól.
  4. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta 2 wałki długie na ok 24 cm.. i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzać piekarnik na 160’C – wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
  6. Wałek pokroić na 24 równe części. Formować z nich księżyce. Układać na blasze.
  7. Pieczemy rogaliki, blacha po blasze 10-15 minut w temperaturze 160’C. Gorące wkładamy do resztki cukru pudru wymieszanego z wanilią.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Ostudzone zanurzamy podstawę ciastka w cukrze pudrze.
 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top