Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku. Ciasteczka wywodzą się z Wiednia.

SKŁADNIKI: 
160 g migdałów bez skóry
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła pokroić na 2 cm kawałki
180 g mąki pszennej 
50 g skrobi kukurydzianej
1 jajo 
1 szczypta soli
wykonanie w thermomix: 

1. Migdały pieczemy na patelni przez 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier waniliowy i cukier, zmiksować na proszek 20 sek./obr. 10, przełożyć na głęboki talerz i odstawić.
3. Włożyć prażone migdały do ​​naczynia miksującego i posiekać 7 s / obr.10.
4. Dodać do posiekanych migdałów 70 g sproszkowanego cukru waniliowego, masło, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, jajko i sól i mieszać za pomocą kopystki przez 25 sek./obr.4. 
5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przekroić na pół, uformować w dwie rolki (po 24 cm), zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Wałek do ciasta pokroić na 24 równej wielkości kawałki po ok. 1 cm każdy, uformować ruloniki grubości palca, zwężać końce i ułożyć je w półksiężyc na przygotowanej blasze do pieczenia. 

8. Piec półksiężyce wanilii na blasze przez 10- 15 minut (160 ° C) w dolnej połowie piekarnika. Wyjąć, natychmiast wrzucić ostrożnie do pozostałego sproszkowanego cukru waniliowego, ostudzić na kratce
9. Jak ciastka trochę ostygną, zanurzyć ich podstawę w cukrze.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Migdały pieczemy na patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy je.
  2. Cukier wraz z cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na proszek.
  3. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać 70 g sproszkowanego cukru z cukrem waniliowym, masło, mąki, jajo i sól.
  4. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta 2 wałki długie na ok 24 cm.. i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzać piekarnik na 160’C – wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
  6. Wałek pokroić na 24 równe części. Formować z nich księżyce. Układać na blasze.
  7. Pieczemy rogaliki, blacha po blasze 10-15 minut w temperaturze 160’C. Gorące wkładamy do resztki cukru pudru wymieszanego z wanilią.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Ostudzone zanurzamy podstawę ciastka w cukrze pudrze.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top