Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie świąteczne ciasteczka

Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku. Ciasteczka wywodzą się z Wiednia.

SKŁADNIKI: 
160 g migdałów bez skóry
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g masła pokroić na 2 cm kawałki
180 g mąki pszennej 
50 g skrobi kukurydzianej
1 jajo 
1 szczypta soli
wykonanie w thermomix: 

1. Migdały pieczemy na patelni przez 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do naczynia miksującego włożyć cukier waniliowy i cukier, zmiksować na proszek 20 sek./obr. 10, przełożyć na głęboki talerz i odstawić.
3. Włożyć prażone migdały do ​​naczynia miksującego i posiekać 7 s / obr.10.
4. Dodać do posiekanych migdałów 70 g sproszkowanego cukru waniliowego, masło, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, jajko i sól i mieszać za pomocą kopystki przez 25 sek./obr.4. 
5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przekroić na pół, uformować w dwie rolki (po 24 cm), zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
6. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Wałek do ciasta pokroić na 24 równej wielkości kawałki po ok. 1 cm każdy, uformować ruloniki grubości palca, zwężać końce i ułożyć je w półksiężyc na przygotowanej blasze do pieczenia. 

8. Piec półksiężyce wanilii na blasze przez 10- 15 minut (160 ° C) w dolnej połowie piekarnika. Wyjąć, natychmiast wrzucić ostrożnie do pozostałego sproszkowanego cukru waniliowego, ostudzić na kratce
9. Jak ciastka trochę ostygną, zanurzyć ich podstawę w cukrze.

Wykonanie tradycyjne:

  1. Migdały pieczemy na patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy je.
  2. Cukier wraz z cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na proszek.
  3. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać 70 g sproszkowanego cukru z cukrem waniliowym, masło, mąki, jajo i sól.
  4. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta 2 wałki długie na ok 24 cm.. i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  5. Rozgrzać piekarnik na 160’C – wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
  6. Wałek pokroić na 24 równe części. Formować z nich księżyce. Układać na blasze.
  7. Pieczemy rogaliki, blacha po blasze 10-15 minut w temperaturze 160’C. Gorące wkładamy do resztki cukru pudru wymieszanego z wanilią.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Ostudzone zanurzamy podstawę ciastka w cukrze pudrze.
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top