Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca, o smaku migdałów i wanilii. Są wyrobem cukierniczym przygotowywanym tradycyjnie na Boże Narodzenie, jednak można je kupić również w pozostałą część roku. Ciasteczka wywodzą się z Wiednia.

SKŁADNIKI: 160 g migdałów bez skóry 200 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła pokroić na 2 cm kawałki 180 g mąki pszennej 50 g skrobi kukurydzianej 1 jajo 1 szczypta soli
wykonanie w thermomix: 1. Migdały pieczemy na patelni przez 5 minut do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do ostygnięcia. 2. Do naczynia miksującego włożyć cukier waniliowy i cukier, zmiksować na proszek 20 sek./obr. 10, przełożyć na głęboki talerz i odstawić. 3. Włożyć prażone migdały do naczynia miksującego i posiekać 7 s / obr.10. 4. Dodać do posiekanych migdałów 70 g sproszkowanego cukru waniliowego, masło, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, jajko i sól i mieszać za pomocą kopystki przez 25 sek./obr.4. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, przekroić na pół, uformować w dwie rolki (po 24 cm), zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. 6. Rozgrzać piekarnik do 160 ° C. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 7. Wałek do ciasta pokroić na 24 równej wielkości kawałki po ok. 1 cm każdy, uformować ruloniki grubości palca, zwężać końce i ułożyć je w półksiężyc na przygotowanej blasze do pieczenia. 8. Piec półksiężyce wanilii na blasze przez 10- 15 minut (160 ° C) w dolnej połowie piekarnika. Wyjąć, natychmiast wrzucić ostrożnie do pozostałego sproszkowanego cukru waniliowego, ostudzić na kratce 9. Jak ciastka trochę ostygną, zanurzyć ich podstawę w cukrze.

Wykonanie tradycyjne:
- Migdały pieczemy na patelni do uzyskania jasnobrązowego koloru, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie blendujemy je.
- Cukier wraz z cukrem waniliowym miksujemy w blenderze na proszek.
- Masło pokroić na małe kawałki. Dodać 70 g sproszkowanego cukru z cukrem waniliowym, masło, mąki, jajo i sól.
- Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, uformować z ciasta 2 wałki długie na ok 24 cm.. i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik na 160’C – wyłożyć dwie blachy papierem do pieczenia.
- Wałek pokroić na 24 równe części. Formować z nich księżyce. Układać na blasze.
- Pieczemy rogaliki, blacha po blasze 10-15 minut w temperaturze 160’C. Gorące wkładamy do resztki cukru pudru wymieszanego z wanilią.
- Studzimy na kratce.
- Ostudzone zanurzamy podstawę ciastka w cukrze pudrze.