
??WANILIOWY PUDDING JAGLANY ??
#bezmleka #wegański #wege #bezglutenu #glutenfree
Składniki dla 2 os:
• szklanka kaszy jaglanej
• 2. szklanki wody gorącej
• wanilia lub cukier waniliowy
• słodzidło dowolne – u nas syrop z agawy
• mleko ryżowe waniliowe szklanka – max. 1,5 szkl. (dobrze gdyby było waniliowe)
• garść ulubionych owoców (maliny, banan, borówki itp).
Kaszę jaglaną płuczemy dwukrotnie. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Ja z reguły gotuję ok 4-5 min. i zostawiam pod przykryciem.
Następnie blenduje kaszę, razem z wanilią. Dodaję stopniowo mleko ryżowe waniliowe i blinduje. Do momentu uzyskania konsystencji budyniu,
Dosładzam syropem z agawy – chociaż warto spróbować przed bo mleko ryżowe samo w sobie jest strasznie słodkie.
Układam ulubione owoce.
Smacznego!
Przepis na #thermomix ⤵️⤵️⤵️
OPCJA 1 – z gotowaniem kaszy w TM ⤵️⤵️⤵️
Do naczynia miksującego wkladamy kasze przeplukaną i zalewamy wrząca woda – 15 min/90°C/obr. 1.
Następnie Dodajemy mleko i cukier waniliowy miksujemy 10sek/obr10
OPCJA 2 z ugotowana kasza w garnku:
Dodajemy do misy TM ugotowana kasze, wanilię i odrobine mleka- miksujemy zwiększajac obroty 7-10 ok 5 sek.
Przez otwór dolewamy mleka i nastawiamy obr 10/10sek.
W między czasie przygotowujemy ulubione owoce.
Posypujemy lekko cukrem pudrem.