WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ

WANILIOWY PUDDING RYŻOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ

Składniki:

  1. 1,5szkl mleka ryżowego waniliowego lub zwykłego
  2. szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
  3. cukier waniliowy wg przepisu https://przepisnikqchenny.wordpress.com/2017/02/22/cukier-waniliowy/ lub 1 łyżka xylitolu i ziarenka z laski wanilii
  4. 300 g truskawek (umytych, obranych z szypułek, przekrojonych na pół) + ok 6 sztuk do dekoracji pokrojone na paseczki
  5. 50 g wody
  6. 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania metoda tradycyjna :

  1. Płatki gotujemy wg przepisu na opakowaniu w garnku -> podgrzewamy szklankę gorącego mleka wsypujemy szklankę płatków i dodajemy cukier waniliowy. Gotujemy ciągle mieszając ok 2 min.
  2. W drugim garnku gotujemy truskawki 300 g pokrojone na ćwiartki z wodą ok 5 min. Dodajemy następnie cukier brązowy lub miód/erytrytol/xylitol mieszamy.
  3. W 3 łyżkach wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do truskawek. Energicznie mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minut mieszając.
  4. Frużelinę przekładamy do innego naczynia – przyda się również do innych deserów np gofrów.
  5. Do płatków ryżowych dolewamy pół szklanki mleka ryżowego i miksujemy je robotem żyrafą lub blenderem. Pudding szybko gęstnieje – jeśli zgęstnieje przed wlaniem musimy znowu dolać odrobinę mleka i zmiksować.

Truskawki te do dekoracji kroimy na bardzo cieniutkie plastry (wtedy będą nam się trzymały ścianek naczynia ) i przyklejamy je do naszego słoiczka na deser. Wlewamy pudding. Wykładamy na pudding 3-4 łyżeczki frużeliny. Ozdabiamy truskawką i miętą. Podajemy schłodzony ok 30 min w lodówce.

Wykonanie w THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g wody , gotować 5 min/100’C/obroty wsteczne/obr. 1
  2. Dodajemy 20 g cukru trzcinowego brązowego lub miodu (straci właściwości jedynie da posmak, lub xylitolu/erytrytolu
  3. W 3 łyżkach wody mieszamy mąkę (by uniknąć grudek) i dolewamy do naczynia miksującego.
  4. Nastawiamy TM na 8 sek /obr. wsteczne/obr. 3
  5. Następnie gotujemy 1 min. /100’C/obr wsteczne /obr.1
  6. Frużelinę przekładamy do naczynia np. słoika

Pudding ryżowy przygotowanie: Ze względu na małą ilość puddingu – najlepiej go wykonać w zwykłym garnku.

  1. Mleko podgrzewamy dodajemy cukier waniliowy/xylitol+wanilia – 90’C/obr.1/5 min
  2. Dodajemy płatki. Gotujemy 2min/obr. 1.5/ 90’C
  3. Dolewamy pół szklanki mleka ryżowego lub zwykłego – miksujemy zwiększając obroty do 8.

Truskawki te do dekoracji kroimy na bardzo cieniutkie plastry (wtedy będą nam się trzymały ścianek naczynia ) i przyklejamy je do naszego słoiczka na deser. Wlewamy pudding.

Uwaga ! Pudding szybko gęstnieje – jeśli zgęstnieje przed wlaniem należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować.

Na wierzch układamy ok 3 -4 łyżeczek frużeliny truskawkowej. Ozdabiamy miętą i truskawką. Podajemy schłodzony w lodówce ok 30 min.

 

You may also like

MUFFINY HALLOWEENOWE

MUFFINY HALLOWEENOWE

H A L L O W E E N O W E M U F F I N K I...

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

KRUCHE CIASTECZKA NA HALLOWEEN

Kruche ciasteczka na halloween bez foremek. Przepis warto zapisać bo swietnie sprawdza się na każda okazje. Kształty dowolne. Przepis podaje...

Sok Kubuś

Sok Kubuś

Ulubiony napój dzieci sok a la znany wszystkim KUBUŚ podany w halloweenowej szklance  od razu smakuje jeszcze lepiej !Smakuje na ciepło...

ROGALE NA ŚNIADANIE

ROGALE NA ŚNIADANIE

Na śniadanie lub kolacje polecają się R O G A L E koniecznie zróbcie je w domu – zachęcam Was...

Back to Top