
Składniki:
- 1,5szkl mleka ryżowego waniliowego lub zwykłego
- szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
- cukier waniliowy wg przepisu https://przepisnikqchenny.wordpress.com/2017/02/22/cukier-waniliowy/ lub 1 łyżka xylitolu i ziarenka z laski wanilii
- 300 g truskawek (umytych, obranych z szypułek, przekrojonych na pół) + ok 6 sztuk do dekoracji pokrojone na paseczki
- 50 g wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania metoda tradycyjna :
- Płatki gotujemy wg przepisu na opakowaniu w garnku -> podgrzewamy szklankę gorącego mleka wsypujemy szklankę płatków i dodajemy cukier waniliowy. Gotujemy ciągle mieszając ok 2 min.
- W drugim garnku gotujemy truskawki 300 g pokrojone na ćwiartki z wodą ok 5 min. Dodajemy następnie cukier brązowy lub miód/erytrytol/xylitol mieszamy.
- W 3 łyżkach wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do truskawek. Energicznie mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minut mieszając.
- Frużelinę przekładamy do innego naczynia – przyda się również do innych deserów np gofrów.
- Do płatków ryżowych dolewamy pół szklanki mleka ryżowego i miksujemy je robotem żyrafą lub blenderem. Pudding szybko gęstnieje – jeśli zgęstnieje przed wlaniem musimy znowu dolać odrobinę mleka i zmiksować.
Truskawki te do dekoracji kroimy na bardzo cieniutkie plastry (wtedy będą nam się trzymały ścianek naczynia ) i przyklejamy je do naszego słoiczka na deser. Wlewamy pudding. Wykładamy na pudding 3-4 łyżeczki frużeliny. Ozdabiamy truskawką i miętą. Podajemy schłodzony ok 30 min w lodówce.
Wykonanie w THERMOMIX
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 50 g wody , gotować 5 min/100’C/obroty wsteczne/obr. 1
- Dodajemy 20 g cukru trzcinowego brązowego lub miodu (straci właściwości jedynie da posmak, lub xylitolu/erytrytolu
- W 3 łyżkach wody mieszamy mąkę (by uniknąć grudek) i dolewamy do naczynia miksującego.
- Nastawiamy TM na 8 sek /obr. wsteczne/obr. 3
- Następnie gotujemy 1 min. /100’C/obr wsteczne /obr.1
- Frużelinę przekładamy do naczynia np. słoika
Pudding ryżowy przygotowanie: Ze względu na małą ilość puddingu – najlepiej go wykonać w zwykłym garnku.
- Mleko podgrzewamy dodajemy cukier waniliowy/xylitol+wanilia – 90’C/obr.1/5 min
- Dodajemy płatki. Gotujemy 2min/obr. 1.5/ 90’C
- Dolewamy pół szklanki mleka ryżowego lub zwykłego – miksujemy zwiększając obroty do 8.
Truskawki te do dekoracji kroimy na bardzo cieniutkie plastry (wtedy będą nam się trzymały ścianek naczynia ) i przyklejamy je do naszego słoiczka na deser. Wlewamy pudding.
Uwaga ! Pudding szybko gęstnieje – jeśli zgęstnieje przed wlaniem należy dodać odrobinę mleka i ponownie zmiksować.
Na wierzch układamy ok 3 -4 łyżeczek frużeliny truskawkowej. Ozdabiamy miętą i truskawką. Podajemy schłodzony w lodówce ok 30 min.