WĄTRÓBKA INDYCZA

WĄTRÓBKA INDYCZA

Przygotowanie wątróbki tak by była smaczna i każdy ją zjadł (nawet dzieci) jest wbrew pozorom bardzo proste. Dzielę się przepisem mojej mamy. Polecam wątróbkę osobom, które cierpią z różnych przyczyn na anemię lub borykają się z niską ferrytyną.

wątróbka przepis

Składniki:

  • 8 wątróbek indyczych, oczyszczonych
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane
  • miód – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • smalec gęsi

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Moczymy ok 10-15 minut w mleku. Na dużej patelni podgrzewamy smalec gęsi. Wątróbkę wyciągamy z mleka, pieprzymy i smażymy na smalcu gęsim, po ok. 5 min z każdej strony.

W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w pióra. Podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy miód, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy.

Cebulę wykładamy na upieczoną wątróbkę. Całość solimy. Smacznego !

 

You may also like

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Jeśli jej nie znacie koniecznie spróbujcie. Sprawdzi się na Wielkanocnym stole, ale także podczas...

Back to Top