Przygotowanie wątróbki tak by była smaczna i każdy ją zjadł (nawet dzieci) jest wbrew pozorom bardzo proste. Dzielę się przepisem mojej mamy. Polecam wątróbkę osobom, które cierpią z różnych przyczyn na anemię lub borykają się z niską ferrytyną.

Składniki:
- 8 wątróbek indyczych, oczyszczonych
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- masło klarowane
- miód – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
- smalec gęsi
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Moczymy ok 10-15 minut w mleku. Na dużej patelni podgrzewamy smalec gęsi. Wątróbkę wyciągamy z mleka, pieprzymy i smażymy na smalcu gęsim, po ok. 5 min z każdej strony.
W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w pióra. Podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy miód, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy.
Cebulę wykładamy na upieczoną wątróbkę. Całość solimy. Smacznego !