WĄTRÓBKA INDYCZA

WĄTRÓBKA INDYCZA

Przygotowanie wątróbki tak by była smaczna i każdy ją zjadł (nawet dzieci) jest wbrew pozorom bardzo proste. Dzielę się przepisem mojej mamy. Polecam wątróbkę osobom, które cierpią z różnych przyczyn na anemię lub borykają się z niską ferrytyną.

wątróbka przepis

Składniki:

  • 8 wątróbek indyczych, oczyszczonych
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane
  • miód – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • smalec gęsi

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Moczymy ok 10-15 minut w mleku. Na dużej patelni podgrzewamy smalec gęsi. Wątróbkę wyciągamy z mleka, pieprzymy i smażymy na smalcu gęsim, po ok. 5 min z każdej strony.

W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w pióra. Podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy miód, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy.

Cebulę wykładamy na upieczoną wątróbkę. Całość solimy. Smacznego !

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

OWSIANKA Z CHIA I ZIARNAMI KAKAOWCA

Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie. Jeśli znudziły Wam się klasyczne owsianki spróbujcie tej, To jedna z moich ulubionych owsianek....

Back to Top