WĄTRÓBKA INDYCZA

WĄTRÓBKA INDYCZA

Przygotowanie wątróbki tak by była smaczna i każdy ją zjadł (nawet dzieci) jest wbrew pozorom bardzo proste. Dzielę się przepisem mojej mamy. Polecam wątróbkę osobom, które cierpią z różnych przyczyn na anemię lub borykają się z niską ferrytyną.

wątróbka przepis

Składniki:

  • 8 wątróbek indyczych, oczyszczonych
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane
  • miód – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • smalec gęsi

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy. Moczymy ok 10-15 minut w mleku. Na dużej patelni podgrzewamy smalec gęsi. Wątróbkę wyciągamy z mleka, pieprzymy i smażymy na smalcu gęsim, po ok. 5 min z każdej strony.

W między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w pióra. Podsmażamy na złocisty kolor. Dodajemy miód, mieszamy i jeszcze chwilkę podgrzewamy.

Cebulę wykładamy na upieczoną wątróbkę. Całość solimy. Smacznego !

 

You may also like

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

OWSIANKA

OWSIANKA

Pyszny przepis na owsiankę waniliową z owocami. Klasyczna owsianka idealna na śniadanie, ale i do pracy. Składniki:• 400 ml mleka...

JAGLANY PUDDING BANANOWO – CZEKOLADOWY

JAGLANY PUDDING BANANOWO – CZEKOLADOWY

Lubicie słodkie ? a chcecie przy tym zjeść zdrowo ? To polecam Wam pudding z kaszy jaglanej. Robi się go...

Back to Top