WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub innego o delikatnym smaku
  • sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn (wcześniej użytych i sparzonych)
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Nagrzać piekarnik do 200 st.Do mleka wlać sok cytrynowy i poczekać chwilę, aż lekko się zetnie. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę, cukier, skórki cytrynową i pomarańczową. Wymieszać.Do ściętego mleka dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanych suchych składników i szybko mieszamy łyżką.Formę wysmarować olejem, obsypać mąką lub manną i rozlewamy w niej masę.Babę pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut (Ale pamiętajcie że piekarnik piekarnikowi nie równy, a i wegańskie wypieki są zwykle trochę bardziej wilgotne. Dlatego sprawdzajcie patyczkiem).Upieczoną babkę lekko wystudzić, i wtedy wyjąć z formy i wysmarować lukrem. Gdy ten zastygnie jeszcze nieco ciepłą babę szczelnie przykryć czystą ściereczką, tak aby nie obeschła.* Miałam formę ok 20 cm. Z masy upiekłam jeszcze 6 babeczek

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top