WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub innego o delikatnym smaku
  • sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn (wcześniej użytych i sparzonych)
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Nagrzać piekarnik do 200 st.Do mleka wlać sok cytrynowy i poczekać chwilę, aż lekko się zetnie. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę, cukier, skórki cytrynową i pomarańczową. Wymieszać.Do ściętego mleka dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanych suchych składników i szybko mieszamy łyżką.Formę wysmarować olejem, obsypać mąką lub manną i rozlewamy w niej masę.Babę pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut (Ale pamiętajcie że piekarnik piekarnikowi nie równy, a i wegańskie wypieki są zwykle trochę bardziej wilgotne. Dlatego sprawdzajcie patyczkiem).Upieczoną babkę lekko wystudzić, i wtedy wyjąć z formy i wysmarować lukrem. Gdy ten zastygnie jeszcze nieco ciepłą babę szczelnie przykryć czystą ściereczką, tak aby nie obeschła.* Miałam formę ok 20 cm. Z masy upiekłam jeszcze 6 babeczek

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top