Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej typ 550
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mleka sojowego, niesłodzonego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub innego o delikatnym smaku
- sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn (wcześniej użytych i sparzonych)
- skórka starta z dwóch cytryn
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Na lukier:
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny

Nagrzać piekarnik do 200 st.Do mleka wlać sok cytrynowy i poczekać chwilę, aż lekko się zetnie. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę, cukier, skórki cytrynową i pomarańczową. Wymieszać.Do ściętego mleka dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanych suchych składników i szybko mieszamy łyżką.Formę wysmarować olejem, obsypać mąką lub manną i rozlewamy w niej masę.Babę pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut (Ale pamiętajcie że piekarnik piekarnikowi nie równy, a i wegańskie wypieki są zwykle trochę bardziej wilgotne. Dlatego sprawdzajcie patyczkiem).Upieczoną babkę lekko wystudzić, i wtedy wyjąć z formy i wysmarować lukrem. Gdy ten zastygnie jeszcze nieco ciepłą babę szczelnie przykryć czystą ściereczką, tak aby nie obeschła.* Miałam formę ok 20 cm. Z masy upiekłam jeszcze 6 babeczek