WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka sojowego, niesłodzonego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub innego o delikatnym smaku
  • sok wyciśnięty z dwóch dużych cytryn (wcześniej użytych i sparzonych)
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Na lukier:

  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny
WEGAŃSKA BABKA CYTRYNOWA

Nagrzać piekarnik do 200 st.Do mleka wlać sok cytrynowy i poczekać chwilę, aż lekko się zetnie. W tym czasie do dużej miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sodę, cukier, skórki cytrynową i pomarańczową. Wymieszać.Do ściętego mleka dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanych suchych składników i szybko mieszamy łyżką.Formę wysmarować olejem, obsypać mąką lub manną i rozlewamy w niej masę.Babę pieczemy do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut (Ale pamiętajcie że piekarnik piekarnikowi nie równy, a i wegańskie wypieki są zwykle trochę bardziej wilgotne. Dlatego sprawdzajcie patyczkiem).Upieczoną babkę lekko wystudzić, i wtedy wyjąć z formy i wysmarować lukrem. Gdy ten zastygnie jeszcze nieco ciepłą babę szczelnie przykryć czystą ściereczką, tak aby nie obeschła.* Miałam formę ok 20 cm. Z masy upiekłam jeszcze 6 babeczek

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top