WEGAŃSKA CZEKOLADA KOKOSOWA

WEGAŃSKA CZEKOLADA KOKOSOWA

idealne jako słodycz, ale także do mrożonej kawy.


Składniki:
400ml mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżeczki cukru/erytrytolu/stewii
łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
mrożone maliny


Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiamy na noc do lodówki tak aby oddzieliła nam się śmietanka z mleka.
Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
Słodzę, dodaję wanilię i podgrzewam powoli, mieszając, aż mleko się rozpuści i składniki połączą.Dodaję olej kokosowy i mieszam, aż się rozpuści.
Foremki wypełniamy malinami i zalewamy masą kokosowa.
Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masa się ścieła.
Przechowuję w zamrażalniku.

Jeśli chodzi o #thermomix to do naczynia miksującego wlewamy mleko kokosowego (tą gęstą część), olej kokosowy, cukier, cukier waniliowy – podgrzewamy temp. 37’C/obr.1/4 min.
Foremki wypełniamy malinami i zalewamy masą kokosowa.
Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masa się ścieła.
Przechowuję w zamrażalniku.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top